100 EVRA OD DRŽAVE ZA SVE KOJI NAPUNE 18 GODINA! Više od 100.000 mladih dobiće rođendanski poklon

Oko 750.000 mladih koji ove godine slave 18. rođendan, odnosno rođeni 2006. godine, od marta mogu da se raduju i Kulturpass bonus. Međutim, s obzirom na proračunsku situaciju, novčane podrške za kupovinu knjiga, odlazak u bioskop, koncertne ili muzejske ulaznice, ove godine biće prepolovljene na 100 evra.

Cilj kampanje jeste da se novac iskoristi, kako bi se mladima olakšalo sticanje zajedničkih kulturnih iskustava. Istovremeno, podržavaju se organizatori koji su pretrpeli velike ekonomske gubitke zbog ograničenja kontakata.

Rođendanska kulturna propusnica: ko je dobija i kako?

Ovih 100 evra “rođendanskog novca” za punoletstvo možete da potrošite putem posebne digitalne platforme, koja se koristi kao aplikacija. Tamo mladi tada mogu da troše svoj budžet na kulturnu ponudu kao što su kupovina knjiga, snimci ili muzički instrumenti, ali i posete bioskopu, koncertima ili pozorištu.

Ulaznice za muzeje, parkove ili izložbe su uključene, ali velike kompanije za onlajn naručivanje poštom, kao što je Amazon ili streaming servisi i muzičke platforme, kao što je Spotify, isključeni su iz ponude.

Takođe, dogovoreno je sa saveznim ministrom finansija Christianom Lindnerom (FDP) da “oni rođeni 2005. još uvek mogu da koriste svoju kulturnu propusnicu ove godine”, rekla je ministarka kulture Claudia Roth (Savez 90/Zeleni) za dpa u Berlinu.

To znači da bi ti mladi ljudi svoj nepotrošeni proračun mogli da nastave da koriste i u 2024. godini, prenosi Kurir.

Kako biste koristili aplikaciju, morate da se identifikujete pomoću onlajn ID funkcije na vašoj ličnoj karti. Za državljane EU, to se radi putem eID kartice, a za građane izvan EU, putem elektronske boravišne dozvole.

Add Comment