UPRAVO JE SAOPŠTENO: Umro VELIKAN, TUGA

Umro je velikan.Porodica se oprašta od njega.

Kolege je jako pogodila vest.Tvorac serijala filmova Avanture Šerloka Holmsa i dr Votsona, preminuo je u 91. godini.

Ovo se, saznalo jutros nakon poziva direktorove ćerke. Sahranu će obaviti Savez kinematografa Sankt Peterburga, gde je on živeo.

Igor Maslenjikov je sovjetski i ruski filmski reditelj, scenarista, filmski producent, nastavnik, Narodni umetnik RSFSR, laureat Državne nagrade Ruske Federacije. Rođen 26. oktobra 1931. u Nižnjem Novgorodu. Među njegovim poznatim rediteljskim delima su Pikova dama, Zimska trešnja, Jaroslavna, Kraljica Francuske. Njegov poslednji film, Bankrot, objavljen je 2009.

Svoj prvi film Maslenjikov je snimio prilično kasno, sa 36 godina. Sa zadovoljstvom je fotografisao za decu, zanimala ga je i sudbina žena, što se ogledalo u ne manje poznatoj i omiljenoj publici trilogiji “Zimska trešnja”.

„Ostavio me je sa najsjajnijim, najslađim, drugarskim osećanjima. Bio je jednostavan čovek, nesklon samoveličanju, ali veoma suptilan reditelj koji je davao precizne zadatke”, oglasio se njegov kolega.

Bio je dobar drug, uvek je išao ka osećanjima i željama. Nikada neću zaboraviti rad koji smo radili sa njim u raznim filmovima, predstavama i još mnogo toga. Duboko žalim za njegovom smrću.”

Najpoznatije slike Maslenjikova su serijal filmova o Šerloku Holmsu i dr Votsonu, u kojima su glavne uloge igrali glumci Vasilij Livanov i Vitalij Solomin.

Maslenjikov je takođe snimio seriju slika “Zimska trešnja”, filmove “Trkači”, “Sentimentalna romansa”, “Jaroslavna, kraljica Francuske”. Režiser je bio predsednik peterburškog filmskog studija „Triniti Bridge”.

Godine 1967. diplomirao je na Višoj režiji u studiju Lenfilm. Na filmu je debitovao filmom “Lični život Valentina Kuzjajeva”. Nakon toga se okušao u raznim žanrovima. Maslenjikov je postao nadaleko poznat po ciklusu televizijskih filmova „Avanture Šerloka Holmsa i doktora Vatsona“ i trilogiji „Zimska trešnja“.

Njegov talenat je zapažen i na nivou nagrada. Režiser je imao titulu Narodnog umetnika RSFSR-a, kao i laureat Državne nagrade Rusije.

Add Comment