ORBAN POVUKAO POTEZ KOJI NIKO NIKADA NIJE OČEKIVAO! Da li je moguće da je ovo uradio?!

Mađarska vlada će sledeće nedelje podneti parlamentu nove zakone kako bi prekinula sukob sa Evropskom komisijom i omogućila pristup fondovima Evropske unije, rekao je danas šef kabineta premijera Viktora Orbana.

Posle upozorenja Evropske komisije da će preporučiti suspendovanje nekoliko milijardi evra namenjenih Mađarskoj zbog zabrinutosti za korupciju, Budimpešta je najavila da će osnovati organ za borbu protiv korupcije i radnu grupu koja će nadgledati trošenje fondova EU.

Šef kabineta premijera Viktora Orbana, Gergelj Guljaš rekao je da će Orbanova vlada tražiti od parlamenta da usvoji relevantne zakone po ubrzanom procesu.

Novi zakoni bi trebalo da stupe na snagu u novembru, što bi po Guljašovim recima moglo da spreči “kažnjavanje” Mađarske.

Umesto međusobnog nepoverenja, konstruktivna serija pregovora sa Komisijom u protekla dva meseca može se smatrati korakom ka međusobnom poverenju – izjavio je Guljaš i dodao da Mađarska sa savršenom mirnoćom čeka odluku EU.

Mađarska je imala daleko najveći udeo nepravilnosti u celom bloku u trošenju fondova EU od 2015. do 2019 godine, prema evropskoj agenciji za borbu protiv korupcije OLAF.

Brisel već dugo poziva na transparentnost, konkurenciju i odgovornost u mađarskim javnim nabavkama.

Add Comment