SMISLILI GENIJALNI NAČIN ZA IZBEGAVANJE POLICIJE: I zbog toga ih niko ne može kazniti

 TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA: 

 TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA: 

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS kažu kako nemaju ništa protiv ovakvih ili sličnih aktivnosti sve dok su one u skladu sa zakonom.

Banjalučki vozači, kako bi izbegli plaćanje kazni i “bliske” susrete sa Saobraćajnom policijom, organizovali su se u grupe i putem aplikacija i društvenih mreža jedni druge upozoravaju na patrole širom grada, pišu Nezavisne novine.

“Mali hladni rat” na ovom polju vodi se već nekoliko meseci, kada su vozači na Vajber aplikaciji napravili grupu “Policija zaustavlja BL”, a u kojoj se trenutno nalazi 200 ljudi, što je i maksimalan broj.

– Pravila su za sve ista. Kada neko primeti patrolu, javlja ostalima u grupi. Najbitnije je da navede na kojoj lokaciji je policija, koliko ima saobraćajaca i kakva je kontrola u pitanju. Ukoliko je moguće da pošalje sliku, još bolje, ali nije obavezno – ispričao nam je jedan od vozača i članova grupe koji zbog osetljivosti teme nije želio da mu navodimo ime.

Prema njegovim rečima, neozbiljni vozači koji, primera radi, dojavljuju za ležeće policajce na putu, budu automatski isključeni iz grupe. Smatra da policija treba da deluje preventivno, a ne represivno.

– Na primer, ukoliko sakriju radar, to ne doprinosi povećanju bezbednosti već punjenju budžeta. Ovako, kada znam da je tu radar, usporiću i voziti s velikim oprezom tako će taj deo puta biti bezbedan za sve – zaključio je naš sagovornik.

Inače, uvidom u grupu i ono što vozači dojavljuju vidi se da Saobraćajna policija pokriva celo područje grada, ali nekoliko lokacija posebno se ističe sa veoma čestim kontrolama. To su proširenje kod auto-salona “Kramar” u Lazarevu, kod restorana “Sirano” na Laušu, u blizini Kliničkog centra na putu prema Petrićevcu te stajalište u blizini “Medicinske elektronike”.

I putem Fejsbuka moguće je pratiti kretanje policije u Banjoj Luci, a stranicu “Policija zaustavlja” lajkovalo je više od 10.000 ljudi.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS kažu kako nemaju ništa protiv ovakvih ili sličnih aktivnosti sve dok su one u skladu sa zakonom. Čak kažu kako one doprinose opreznijoj vožnji vozača i poboljšanju stanja bezbednosti u saobraćaju.

– Činjenica je da se vozači pridržavaju ograničenja brzine kretanja vozila kad su upozoreni da je policija u blizini. Tada vežu bezbednosni pojas, ne koriste mobilne telefone i slično, čega bi trebalo da se pridržavaju sve vreme vožnje – rekli su u MUP-u RS.

Add Comment