NOVE VESTI, UPRAVO SU SE OGLASILI IZ GASPROMA, RADI SE O ISPORUCI GASA EVROPI!

Ruska državna kompanija Gasprom je prebacila danas oko 110 miliona kubnih metara gasa u Evropu, preko ukrajinske teritorije.

„Gasprom isporučuje ruski gas u tranzitu preko teritorije Ukrajine u redovnom režimu, u skladu sa zahtevima evropskih potrošača“,rekao je portparol te kompanije Sergej Kuprijanov, prenela je agencija Interfaks.

Kuprijanov je rekao da je Gasprom juče poslao u zapadnu Evropu 109,5 miliona kubnih metara gasa preko teritorije Ukrajine.

Zbog rata u Ukrajini i straha od poremećaja snabdevanja produbljuje se neizvesnost na tržištu nafte i gasa. Cena gasa i juče je išla preko 2.250 dolara, a barela nafte i do 118 dolara. Srbija, kao i sve evropske zemlje, ubrzano prave rezerve gasa i nafte. Posle ograničenja cene derivata, Vlada je donela Uredbu o privremenom ograničenju cene gasa i nadnoknadi razlike u ceni uvoznog i domaćeg gasa.

Evropska unija pokriva 40 odsto potreba za gasom, a 30 odsto za naftom iz Rusije i isporuke su za sada redovne. Međutim, zabrinjava što je Ukrajina zatražila od Unije da ne kupuje gas od “Gasproma”, a Vašington poručio da je za uvođenje sankcija i ruskom energetskom sektoru, i da analiziraju koliki će to imati uticaj na globalno tržište.

“Sa Zapada je bilo takvih stavova i vesti da se ruska nafta može embargovati imajući u vidu da postoje drugi proizvođači, da je nju moguće zameniti kod evropskih kupaca. Što se tiče ruskog gasa, njega niko do sada nije spominjao da bi mogao da bude na spisku tog kompleksa sankcija koje je Zapad uveo ili će uvesti Rusiji. Zašto? Zato što objektivno u jednom kratkoročnom periodu nema alternativu za ruski gas”, navodi Srećko Đukić, ekonomista i bivši diplomata.

Iz ruske ambasade u Beogradu potvrdili su da će Srbija imati povoljne uslove snabdevanja i od juna. Vlada Srbije, uz ograničenje cene gasa u slučaju poremećaja na tržištu, za snabdevače je obezbedila podršku.

Add Comment