NAJNOVIJA PROGNOZA! DRASTIČNA PROMENA VREMENA ZA VIKEND: Evo gde će pasti SNEG!

 TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA: 

 TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA: 

Za Badnji dan i Božić sunčano, temperatura do 15°C. Početkom sledeće sedmice padavine i manje zahlađenje sa kišom, na planininama sa snegom, ali i dalje bez prave zime na vidiku.

Srbija će i tokom vikenda biti pod uticajem anticklona i visokog vazdušnog pritiska, pa će vreme biti stabilno i sunčano, ujutro uz maglu, dok se pod uticajem termičkog visinskog grebena sa jugozapada očekuje da i dalje pristiže topla vazdušna masa, u sklopu južnog i jugozapadnog visinskog strujanja, stoji u najnovijoj vremenskoj prognozi meteorologa Đorđa Đurića.

Ujutro se očekuje hladno, u većini predela i slab mraz, dok će tokom dana biti relativno toplo za ovo doba godine. Maksimalna temperatura biće od 10 do 15°C, u Beogradu od 12 do 14°C, a u predelima sa maglom hladnije, navodi se u prognozi.

  • Tokom vikenda očekuje se snažno jačanje ciklona nad severnim Atlantikom, a nad Srbijom se očekuje osetniji pad vazdušnog pritiska, što će biti uvod u promenu vremena od ponedeljka – najavljuje Đurić.

Tokom vikenda nad severom Atlantika očekuje se veoma snažan ciklon, a vrednost pritiska u centru biće i ispod 955 mb, tako da će ovaj ciklon severozapadnoj i zapadnoj Evropi donositi orkansku oluju sa obilnom kišom, ali i trasnsport tople vazdušne mase sa Atlantika, uz temperature i preko 15°C. Istovremeno, nad isročnom Evropom očekuje se snažan anticiklon, a usled prodora polarnog vazuha sa Arktika, temperature u evropskom delu Rusije biće i do -30-35°C, u Moskvi do -30°C, kaže Đurić.

  • U Srbiji se u ponedeljak pod uticajem ciklona sa severozapada očekuje naoblačenje, a istovremeno doći će i do formiranja sekundarnog ciklona iznad severnog Jadrana. U sklopu ovog ciklona premeštaće se i hladni front, a sa severa spuštatai ptostrana visinska dolina koja će doneti zahlađenje i prodor svežije vazsušne mase u ponedeljak posle podne i uveče i tokom utorka. Već u ponedeljak ujutro u severozapadnim, a tokom dana i u ostalim predelima Srbije očekuje se naoblačenje sa kišom – predviđa meteorolog.

Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području i sa olujnim udarima. Maksimalna temperatura biće od 8 do 14°C, u Beogradu do 11°C, dok će u Negotinskoj Krajini biti tmurno, temperatura do 6°C. U toku večeri hladni front u sklopu ciklona stići će do severa i zapada Srbije, pa se očekuje zahlađenje, uz skretanje vetra na jak severozapadni. Ovaj hladni front uz zahlađenje u toku noći preći će i preko ostalih predela Srbije, stoji u prognozi.

  • U Srbiji u utorak pod uticajem ciklona biće oblačno i hladnije sa kišom, na planinama sa snegom, uz formiranje snežnog pokrivača. Duvaće jak severozapadni vetar. Na severu Srbije tokom dana prestanak padavina i delimično razvedravanje. Kako će centar ciklona biti istočnije od Srbije, sa severa se očekuje prodor hladnije vazdušne mase, pa će biti svežije. Ovaj prodor biće poreklom sa severa Atlantika i Alpa i ne očekuje se jako zahlađenje, jer se ne očekuje prodor polarnog vazduha sa severoistoka i iz Rusije. Maksimalna temperatura biće od 5 do 7°C, u Beogradu do 6°C, a na višim planinama ispod 0°C – najavljuje Đurić.

U sredu na severu Srbije biće suvo, u ostalim predelima kiša, u brdsko-planinskim predelima sneg, uz prestanak padavina tokom dana. U četvrtak ponegde prolazne padavine. Maksimalna temperatura biće od 4 do 10°C, u Beogradu do 7°C. Na području Srbije od ponedeljka do srede očekuje se da padne od 10 do 30 mm kiše po kvadratnom metru, a na planinama od 5 do 15 cm snega. Najveća količina padavina očekuje se od ponedeljka posle podne do utorka ujutro, navodi se.

  • Prema sredini meseca biće uglavnom suvo, uz maksimalne temperature od 4 do 10°C, dok se ujutro očekuje magla, ponegde i slab mraz.Planine su i dalje bez prirodnog snežnog pokrivača, ali već od utorka sledi da se planine zabele, zaključuje meteorolog.

Add Comment