RUSI SU PRONAŠLI UKRAJINSKO RATNO VOZILO I OTVORILI GA ODMAH: Kada su videli šta je unutra, zanemeli su od šoka!

Ruski vojni tehničari proučili su ranije zarobljenog ukrajinskog oklopnog transportera “Bukefal” (nazvanog po konju Aleksandra Makedonskog) i bili su, na prvi pogled, iznenađeni njegovom konstrukcijom, piše Komsomolskaja pravda.

Kako javlja dopisnik ovog lista iz Donbasa, oklopnjak je pravljen po uzoru na stari sovjetski BTR-4, ali je po spoljnoj silueti skoro neprepoznatljiv. Naime, Rusima je zanimljivo bilo da su Ukrajinci na staru verziju šasije dodali zaštitne rešetke protiv kumulativne municije, ali, za razliku od ruskog pandana BTR-82, nije iznutra obložen kevlarom koji štiti od gelera.

Tehičar koji je temeljno ispitao vozilo kaže da se još razlika, posebno u rasporedu opreme, primećuje tek na drugi pogled. “Bukefal” je dobio još jedno blindirano staklo sa prednje strane vrata na šarkama za vozača i komandira i prostor za iskrcavanje sa rampom. Motor se nalazi u centru vozila, kratkom hodniku koji povezuje vojnički odeljak i „kontrolni odeljak“, gde sede vozač i komandir.

Najvažnija razlika od sovjetske mašine je daljinski borbeni modul sa brzometnim topom od 30 mm. Upravljanje vatrom je duplirano – i komandir vozila i nišandžija mogu da pucaju iz topa, sedeći iza ekrana u posebnoj stolici instaliranoj u kabini.

Generalno, vozilo je po mnogim parametrima slično sovjetskom BRT-80 i ruskom BTR-82, od naoružanja do šeme točkova 8×8. Ušlo je u upotrenu 2006. godine kada je ukrajinski vojno-industrijski kompleks, uz podršku SAD, pokušavao da se probije na svetsko tržište.

Godine 2009. potpisan je ugovor za isporuku 420 vozila Iraku, a SAD su platile svakog „Bukefala“, 1,1 miliona dolara. Međutim, Ukrajinci su probijali rokove, a oklopnjaci su stigli u lošem stanju, o čemu govori i izveštaj iračke komisije koja je ispitala kvalitet uvezenog oružja.

– Oklopni transporteri su veoma stari, trupovi su zarđali, vozila su neupotrebljiva. Skoro 80% Bukefala nije moglo da radi zbog lošeg tehničkog stanja, stalnih kvarova, nedostatka rezervnih delova ili njihovog neredovnog snabdevanja, a 2013. godine ugovor je raskinut – objašnjeno je u izveštaju.

Add Comment