PALA ODLUKA U NATO Stoltenberg šalje stotine jedinica u Ukrajinu

Severoatlantski savez će u najskorije vreme isporučiti Ukrajini stotine jedinica opreme za borbu protiv bespilotnih letelica, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govoreći na berlinskom spoljnopolitičkom forumu.

NATO će narednih dana isporučiti Ukrajini sisteme za borbu protiv bespilotnih letelica, stotine aktivnih stanica za ometanje – precizirao je Stoltenberg.

Prva dva konvoja oklopnih borbenih vozila pešadije krenula su jutros iz vojne baze Murmelon-le-Gran na istoku Francuske u pravcu Rumunije u okviru operacije “Orao”, čiji cilj je jačanje odbrane istočnog krila NATO.

Tenkovi Lekler (Leclerc) takodje treba narednih dana da stignu do vojne baze Činku u centru Rumunije, da ojačaju misiju pod francuskom komandom pokrenutu 28. februara ove godine kao reakciju na ruske udare u Ukrajini.

“Francuska poštuje svoje obaveze prema NATO i svojim partnerima”, rekao je general Fransoa Gogenhajm, na čelu komande kopnenih evropskih snaga u Lilu.

NATO, Madrid, Samit
foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo
“Nije bilo ovako velike logističke operacije u Evropi od operacije Dage”, rekao je on u osvrtu na ime dato za francusko učestvovanje u medjunarodnoj koaliciji formiranoj posle iračke invazije Kuvajta početkom 1990-ih.

Desetak konvoja treba postupno da napuste Murmelon i više od 2.000 kilometara preko Evrope da prevezu desetak tenkova i dvadesetak oklopnih vozila.

Njihov tačan broj i precizna ruta nisu navedeni.

Konvojima će biti potrebno sedam do osam dana da stignu u Činku u Rumuniji.

Istovremeno specijalni vozovi koji prevoze municiju, hranu i opremu za održavanje takodje će ići ka Rumuniji.

Grupacija kopnene vojske NATO u Rumuniji treba da ima oko 1.000 vojnika do prvog tromesečja 2023.

Add Comment