NIKAD TEŽA ZIMA! Struja od Nove godine skuplja do 20 odsto! BICE HAOS!

Regulatorna agencija za energetiku i komunalne djelatnosti (REGAGEN) će za 2023. godinu odobriti povećanje cijene mrežnih usluga, što će sigurno dovesti do povećanja računa za struju od 10 do 20 odsto, pišu Vijesti.
Cene mrežnih usluga su deo računa namenjen Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS).

To je “Vijestima” rečeno iz Elektroprivrede (EPCG) nakon što je Privredna komora (PKCG) predložila da povećanje cene struje privredi ne sme biti procentualno veće od povećanja za domaćinstva, u slučaju da rast cena struje bude neizbežan usled potencijalne energetske krize.

PKCG je sredinom septembra uputila Vladi set aktivnosti i mera podrške privredi u cilju obezbeđivanja dovoljnih količina energenata i ublažavanja negativnih finansijskih posljedica.

REGAGEN za određivanje cene mrežnih usluga koristi formulu iz Zakona o energetici, prema kojoj ona zavisi od cena struje na berzi u Budimpešti gde je sada megavat oko 250 eura, a do pre nekoliko dana je bio i više od 400 eura.

Cena megavata u Crnoj Gori je u osnovi oko 55 eura. Mrežne usluge – distribucija struje, nalaze se na računima građana i privrede.

Iz EPCG su kazali da još nemaju informaciju koliko će iznositi povećanje cena mrežnih usluga, jer na njega nemaju uticaj, dok će cena struje na koju može uticati energetska kompanija biti povećana samo ako njeno poslovanje bude došlo u pitanje.

Add Comment