OVU STVAR IZ PROŠLOSTI KRALJICE ELIZABETE NIKO NE ZNA: Srbi neće moći da POVERUJU u ovu ISTINU o NJOJ

Kraljica Elizabeta II (engl. Elizabeth II), punim imenom Elizabeta Aleksandra Meri (engl. Elizabeth Alexandra Mary; London, bila je monarh 15 kraljevskih zemalja Komonvelta i vrhovni poglavar Crkve Engleske.

Nakon nasleđivanja prestola 6. februara 1952, Elizabeta je postala poglavar Komonvelta i kraljica sedam nezavisnih država Komonvelta: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Pakistana i Cejlona. Njeno krunisanje održano sledeće godine je bilo prvo koje je prenošeno na televiziji. Od 1956. do 1992. broj njenih kraljevstava se menjao kako su neke teritorije dobijale nezavisnost, a neka kraljevstva su postale republike.

Godine 2022, pored četiri prvonabrojane države, Elizabeta je bila kraljica Jamajke, Bahama, Grenade, Papue Nove Gvineje, Solomonskih Ostrva, Tuvalua, Svete Lucije, Sent Vinsenta i Grenadina, Antigve i Barbude i Sent Kitsa i Nevisa. Vila je najstariji vladajući monarh na svetu i najdugovečniji britanski monarh.

Dana 9. septembra 2015. oko 18.30 časova po centralnoevropskom vremenu je postala britanski monarh koji je najduže vladao i ženski monarh koji je najduže vladao, čime je prestigla kraljicu Viktoriju.

Elizabeta je rođena u Londonu i najstarija je kćerka vojvode i vojvotkinje od Jorka, kasnije kralja Džordža VI i kraljice Elizabete. Njen otac je postao kralj nakon abdikacije svoga brata Edvarda VIII 1936, kada je ona postala naslednica prestola. Počela je da obavlja javne dužnosti tokom Drugog svetskog rata, u kom je služila u Pomoćnoj teritorijalnoj službi. Elizabeta se 1947. udala za Filipa, vojvodu od Edinburga, sa kim ima četvoro dece: Čarlsa, Anu, Endrua i Edvarda.

Rođena kao prvo dete u braku, Princa Alberta od Jorka i Ledi Elizabet Bovs-Lion. Rođena je u Londonu, na adresi ulica Bruton broj 17.[2] Krštena je u kapeli Bakingemske palate kao Elizabeth Alexandra Mary. Prvo ime je dobila po majci, drugo po prababi Aleksandri, kraljici i princezi Danske, a treće po babi, kraljici Mariji. U vreme njenog rođenja kralj je bio njen deda po ocu, Džordž V, a Elizabeta je bila treća u redu nasledstva, posle strica Edvarda i oca Džordža. Elizabetu i njenu četiri godine mlađu sestru Margaretu vaspitavala je guvernanta pod nadzorom njihove majke.

Povodom trećeg rođendana princeze Elizabete njena slika se našla na naslovnoj strani Tajmsa. Kao pripadnica kraljevske porodice nosila je titulu princeze i oslovljavana je sa “vaša kraljevska visosti”. Njeno rođenje je zainteresovalo javnost, ali mogućnost da nasledi presto je bila mala.

Kada je počeo Drugi svetski rat Elizabeta je imala 13 godina, a kada su Ujedinjeno Kraljevstvo i Nemačka zaratile, princeze Elizabeta i Margarita evakuisane su iz Londona zbog bezbednosti. Bilo je predloga da se princeze prebace u Kanadu, ali je njihova majka, kraljica Elizabeta to kategorički odbila govoreći: „Deca neće ići bez mene, ja neću ići bez kralja, a kralj nikada neće otići”. Elizabeta se 1940, preko BBC-jeve emisije posvećene deci, obratila deci koja su bila evakuisana iz svojih domova na sela i deci koja su ostala bez domova tokom bombardovanja britanskih gradova.

Princeza Elizabeta se udala 20. novembra 1947. za grčko-danskog princa Filipa.

Dana 14. novembra 1948. rodila je svoje prvo dete, sina Čarlsa, kome je kralj Džordž VI posebnim ukazom dodelio titulu princa. Posle Čarlsa Elizabeta je rodila još troje dece.

Godine 1945. Elizabeta se pridružuje vojsci gde služi kao vozač i mehaničar u pomoćnim teritorijalnim snagama. Obučavana je kao “No 230873 Second Subaltern Elizabeth Windsor” i jedina je žena iz kraljevske porodice koja je prošla vojnu obuku, a takođe i jedini živi šef države koji je učestvovao u Drugom svetskom ratu.

Umrla je danas 8. septembra.

Add Comment