ŠOK PREOKRET! VLADA SRBIJE O EVROPRAJDU: Evo šta je saopšteno o Paradi ponosa

Vlada Srbije smatra da u ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje manifestacije Evroprajd 2022, saopšteno je posle današnje sednice Vlade.

Uzimajući u obzir trenutnu političku situaciju u regionu i svakodnevne tenzije koje su prisutne, a vodeći računa o javnom redu i miru i o bezbednosti svih građana naše zemlje, Vlada Srbije smatra da u ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje manifestacije Evroprajd (Euro Pride) 2022, a posebno imajući u vidu činjenicu da bi pojedine ekstremističke grupe mogle da iskoriste i zloupotrebe ovaj događaj i volju Srbije da ga organizuje kako bi dodatno povećale tenzije i uvele Srbiju u nestabilnost – kaže se u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije danas da je u dogovoru sa predsednicom i većinom članova vlade doneta odluka da se parada ponosa zakazana za septembra otkaže.

Otkazivanje ili odlaganje Evroprajda nije moguće i ukoliko budemo dobili formalnu odluku o tome, organizatori će se žaliti sudu i nadležni sud bi morao da odluči o našoj žalbi, izjavio je koordinator manifestacije Goran Miletić.

Goran Miletić je rekao da odluku o zabrani Evroprajda mogu da donesu samo organizatori, a oni takvu odluku neće doneti.

“Jedino šta može da se desi jeste da policija zabrani šetnju iz nekog od četiri razloga. Međutim, ovakva hipotetička odluka bi bila protivna Ustavu i Ustavni sud je sve ranije zabrane koje su bile slične proglasio protivustavnim, tako da bi i ova zabrana bila protivustavni čin”, rekao je Miletić za Tanjug, prenosi RTS.

Add Comment