NEĆETE VEROVATI ŠTA JE LAVROV REKAO: Da li je moguće da je ovo IZGOVORIO, ceo svet u ŠOKU!

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je da poredak, zasnovan na pravilima koje nameće Zapad, predviđa rasističku podelu sveta na izuzetne i ostale.

„Rusija, najveća evroazijska i evro-pacifička sila, država-civilizacija, nastavlja da sprovodi miroljubivu spoljnu politiku, da promoviše pozitivnu, ujedinjujuću, globalnu i regionalnu agendu usmerenu ka budućnosti“, rekao je Lavrov u video obraćanju učesnicima Petog globalnog foruma mladih diplomata u Kazanju.

Kako je dodao, Rusija ostaje čvrsto privržena osnovnim principima međunarodne komunikacije sadržanim u Povelji UN, a pre svega principima suverene jednakosti država – i velikih i malih.

„Mi smo dosledni zagovornici poštovanja kulturne i civilizacijske raznolikosti naroda, njihovog prava da sami određuju svoju sudbinu. Istovremeno, kategorički odbacujemo neokolonijalni ‘poredak zasnovan na pravilima’ koji nameće ‘kolektivni Zapad’, na čelu sa SAD. Taj poredak predviđa rasističku podelu sveta na grupu izuzetnih, koja apriori ima indulgenciju za svake akcije i ostale zemlje koje su dužne da prate ‘zlatnu milijardu’ i da služe njenim interesima“, naglasio je šef ruske diplomatije.

Konstatujući da su se u poslednjih četvrt veka na međunarodnoj areni dogodile „zaista tektonske promene“, Lavrov je poručio da je „savremeni svet objektivno multipolaran“ i da se ta geopolitička stvarnost ne može ignorisati.

Add Comment