PUTIN NAPRAVIO NEOČEKIVANI POTEZ! Tiče se isporuke GASA

Rusija je dozvolila da se isporuke gasa prema Evropi realizuju nesmetano, uprkos činjenici da je danas istekao rok da kupci za taj energent plaćaju rubljama, javlja Rojters i navodi da se mirovni razgovori nastavljaju i da je Moskva spremna da odgovori na ponudu Ukrajine.

Naredba ruskog predsednika Vladimira Putina da se zaustave isporuke gasa ukoliko kupci od petka ne plate u rubljama probudila je uzbunu u Evropi, gde je to viđeno kao najjača karta Moskve u odgovoru na zapadne finansijske sankcije.

Nemačka, kao najveći kupac ruskog gasa, odbacila je taj zahtev kao ucenu.

Gasovod je jutros normalni nastavio sa radom, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je da taj dekret neće uticati na pošiljke gasa koje su već plaćene, već će se to postaviti kao pitanje prilikom novih plaćanja za gas, u drugoj polovini meseca.

Pregovori ruske i ukrajinske strane o završetku rata nastavljeni su video linkom, iako su ukrajinske snage napredovale na terenu, posle povlačenja Rusa iz Kijeva i završetka opsade pojedinih gradova na severu u istoku Ukrajine.

Rusija je rekla da je učinjen napredak u pregovorima i da će odgovoriti na ukrajinsku mirovnu ponudu, koja je izneta početkom ove nedelje, navodi Rojters.

Add Comment