POČELA OPŠTA INVAZIJA NA UKRAJINU Ruska vojska se iskrcala u Odesi i nalazi se pred Harkovom! Napad krenuo iskanderima

Ruska vojska rano jutros krenula je u akciju i napala Ukrajinu. Za sada glavni udar kako javljaju svetski mediji ide iz pravca Donbasa i Luganska. Akcija je počela rano jutros u 3:50 po srednje evropskomvremenu, kada je ruski predsednik objavio napad na Ukrajinu.

Cilj “specijalne vojne operacije” je “demilitarizacija i denacifikacija” države.

Istog trenutka napad je počeo u 3:35. Iz vise pravaca. Gađana su skladišta,vojni aerodromi,centri veze i komndana mesta.

Rusi zauzeli lučke gradove Odesa i Marioupolj.

Informacije koje je saopštio Rojters navode da su Rusi već u Odesi i Marioupolju. Rano jutros kako javlja CNN u 5 sati ujutro po loklnom vremenu čuli su raketni baraž.

Šef NATO-a osuđuje “nepromišljeni napad” Rusije na Ukrajinu.

U tvitu u četvrtak rano ujutru, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je „nepromišljeni napad Rusije na Ukrajinu, koji dovodi u opasnost nebrojene živote civila“.

„Ovo je teško kršenje međunarodnog prava i ozbiljna pretnja evroatlantskoj bezbednosti. NATO saveznici će se sastati da se pozabave obnovljenom agresijom Rusije“, dodao je Stoltenberg.

Vojna infrastruktura, objekti protivvazdušne odbrane, vojni aerodromi i avijacija ukrajinske vojske onesposobljeni su visokopreciznim oružjem.

Ukrajinski miniatar unutrasnjih poslova je priznao da su se Rusi iskrcali i da napd ide sa Krima Glavni pravci napada su iz Donbasa,Krima i iz Belgorodake oblasti. A nepotvrđeno je da je napad krenuo i iz Prideneatrovlja.

Napad na Harkov i dalje traje .Iz samog Harkova moguće je videti borbeno delovanje ruskih višecevnih bacača raketa tipa Smerč.

Ruske trupe su se iskrcale u Odesi i prelaze granicu sa Harkovom – ukrajinski zvaničnik citira NBC Nevs.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova tvitovao da je Putin pokrenuo „punu invaziju na Ukrajinu.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba tvitovao je rano u četvrtak da je ruski predsednik Vladimir Putin „upravo započeo invaziju na Ukrajinu u punom obimu“.

„Mirni ukrajinski gradovi su pod udarima. Ovo je rat agresije. Ukrajina će se braniti i pobediće. Svet može i mora da zaustavi Putina. Vreme je da se deluje sada“, napisao je on na Tviteru.

Add Comment