NARODNA BANKA OBJAVILA DANAŠNJI KURS EVRA! Desila se velika PROMENA

Zvanični srednji kurs danas je 117,6944 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

To je najslabija vrednost domaće valute u ovoj godini.

Dinar prema evru vredi 0,1 odsto manje nego na početku godine, kao i 0,1 odsto manje nego godinu dana ranije.

U ovoj godini dinar je prema evru imao najveću vrednost 18. januara, kada je zvanični srednji kurs bio 117,5783 dinara za evro.

Na kraju ove martovske sedmice možemo da konstatujemo da je u proteklih šest dana vrednost dolara prema korpi svetskih valuta – pala, nakon odluke FED-a o povećanju kamatnih stopa.

Dodaje se da je američki dolar ojačao prema japanskoj, a oslabio prema evropskim valutama.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti “zelenih novčanica” prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta – pao je prošle nedelje 0,9 posto, na 98,19 bodova.

Tako je skliznuo sa najviših nivoa u poslednjih godinu i po dana. Američka valuta je oslabila u odnosu na evropsku, pa je cena evra skočila 1,3 posto, na 1,1050 dolara.

Nakon dvonedeljnog rasta, dolar je u sedmici koja je na izmaku – oslabio, jer su odluke centralne banke Amerike, u cilju suzbijanja inflacije, bile u skladu sa očekivanjima ulagača.

FED je povećao kamate, a smanjio procenu rasta BDP-a. Predsednik Banke, Džerom Pauel, rekao je na konferenciji za medije da je “američka privreda dovoljno snažna da izdrži povećanje kamata i održi sadašnji snažan trend rasta zapošljavanja i plata”.

Zbog visoke inflacije, ali i posledica koje donosi rat u Ukrajini, FED je smanjio procene rasta privrede u ovoj godini s prethodnih 4 na 2,8 posto.

Istovremeno, valuta evrozone je ojačala, dok su oslabile valute koje se smatraju sigurnijim utočištem u neizvesnijim vremenima, poput japanskog jena.

Taj novac je pod pritiskom i zato što je Japanska centralna banka na sednici, održanoj u petak, odlučila da nastavi sa sprovođenjem krajnje popustljive monetarne politike.

Podsećamo i da je Britanska centralna banka u četvrtak podigla ključnu kamatnu stopu, na trećoj sednici zaredom, za 0,25 postotnih bodova, na 0,75 posto. Mimo toga, Ruska centralna banka je najavila pad privrede.

“Ruska privreda ulazi u fazu velike strukturne transformacije, koju će pratiti privremen, ali neizbežan period povećane inflacije”, navela je ta banka.

Add Comment