IZ UKRAJINE STIŽU STRAVIČNE TVRDNJE: H0R0R je SAOPŠTEN

Troje odraslih je poinulo a troje dece raneno u eksploziji protivpešadijske mine u oblasti Černigov na 150 kilometara severno od Kijeva, rekla je danas Ljudmila Denisova zadužena za ljudska prava u ukrajinskom parlamentu. Ti civili su bili svi u kolima, odrasli su stadali na licu mesta a deca su zadobila povrede različite težine i prebačena su u bolnicu, rekla je ona.

Ona je naglasila da su protivpešadijske mine koje je ruska vojska postavila u oblasti Černigov zabranjeni medjunarodnim pravom, i da je upotreba te vrste oružja protiv civilnog stanovništva zl0čin protiv čovečnosti.

Prvi put od početka ruske invazije 24. februara da neki ukrajinski zvaničnik zvanično govori o stradalim od tih mina, navodi Frans pres.

Svedoci su ispričali da su mine bile skrivene ispod slame i gomile otpada, rekla je Denisova.

Ruska avijacija poslednjih dana je b0mbardovala Černigov, jedno od strateških mesta severno od Kijeva blizu granice sa Belorusijom, saveznicom Rusije, javile su lokalne vlasti.

Amnesti internešenal je 28. februara osudio upotrbu kasetnih bombi u Ukrajini, navodeći da to treba da se ispita kao “ratni zločin”.

Kasetne bombe mogu da sadrže desetine mini bombi koje se rasprše u velikom krugu. Ali te bombe ne eksplodiraju sve i neke se pretvore u protivpešadijske mine koje pri najmanjem kontaktu mogu da uiju ili osakate, dugo posle sukoba.

Add Comment