OD SUTRA NA SNAGU STUPA NOVI KURS EVRA: Dinar će imati najslabiju vrednost od početka godine

Zvanični srednji kurs biće sutra 117,6944 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.To je najslabija vrednost domaće valute u ovoj godini.

Dinar prema evru vredi 0,1 odsto manje nego na početku godine, kao i 0,1 odsto manje nego godinu dana ranije.

U ovoj godini dinar je prema evru imao najveću vrednost 18. januara, kada je zvanični srednji kurs bio 117,5783 dinara za evro.

U većini menjačnica u gradovima na jugu i dalje je kurs evra oko 120 dinara, a zbog nedozvoljene visine Narodna banka Srbije kontroliše objekte širom zemlje. U periodu od 4. do 9. marta u Nišu je kontrolisano 10 menjačnica, a iz NBS ističu da nije napisana nijedna kazna i da su svi objekti poštovali propise poslovanja.

Iako je srednji kurs Narodne banke Srbije 117,6 dinara, u većini menjačnica u Leskovcu i Nišu evro dostiže 120 dinara, dok je pre nedelju dana i prelazio tu cifru.

Zbog nedozvoljene visine kursa Narodna banka je 4. marta počela kontrolu, a u Nišu, kako navode, nije utvrdila nepravilnosti u radu. Za razliku od juga, RTS prenosi da je u Beogradu i Novom Sadu zatvoreno čak 90 menjačkih mesta zbog nepravilnosti u radu.

Narodna banka Srbije je izvršila 352 kontrole formiranja i primene kursne liste od strane ovlašćenih menjača, od čega 47 neposrednih kontrola (10 neposrednih kontrola u Nišu). U kontrolama je utvrđeno da su menjačnice prilikom formiranja kursa evra poštovale propise kojima je regulisano menjačko poslovanje, odnosno da se prodajni kurs za evro kretao u rasponu od 118,50 do 119,09 dinara za jedan evro – navode iz NBS.

Međutim, ističu da zbog povećane potražnje građana za evrom neke menjačnice prilikom prodaje naplaćuju i proviziju.

Add Comment