OVO JE PUTINOV VELIKI PLAN Kada Ruske snage izvedu ovaj potez vlada u Kijevu će biti u bezizlaznoj situaciji

Lider Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik izjavio je da je ruska snage postepeno preuzimaju veći deo istoimene oblasti.

Rat ruskih i ukrajinskih snaga traje od 24. februrara kada je Vladimir Putin najavio specijalnu operaciju koja ima za cilj, kako je istakao u govoru “denacifikaciju” i “dekomunizaciju” Ukrajine.

Predpostavka je da će ruska vojska sprovesti napada na tri velika grada u Luganskoj oblasti: Lisičansk, Rubižne i Severdonjeck, koji je ujedno i administrativni centar Luganske oblasti.

Gradovi zajedno imaju približno 300.000 stanovnika među kojima postoji veliki broj proruski nastrojenih ljudi – 2014. godine za ova tri grada vodile su se velike brobe između ukrajinskih i ruskih snaga.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su nastavljene borbe severozapadno od Kijeva ruskih kopnenih snaga, koje su sada oko 25 kilometara od centra grada.

Prema obaveštajnim podacima ministarstva, delovi velikog ruskog konvoja pregrupisali su se severno od Kijeva pa se očekuje da će pokušati da opkole ukrajinski glavni grad.

Prema izveštaju, to bi takođe moglo da znači pokušaj Rusije da smanji svoju ranjivost na ukrajinske kontranapade, koji su naneli znatnu štetu ruskim snagama, navodi AP.

U izveštaju se navodi da su gradovi Harkov, Černigov, Sumi i Marijupolj i dalje opkoljeni i da trpe teško rusko granatiranje. Ukrajinski zvaničnici tvrde da bi bitka za Kijev mogla da se pretvori u novi Staljingrad.

Add Comment