OVO NIJE VOJSKA SUPERSILE, OVO SU ZBUNJENA, UPLAŠENA DECA: Kruži snimak uplakanog ruskog vojnika kako priča sa majkom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da moral ruske vojske “konstantno propada” i da su ukrajinske snage do sada ubile 9000 uzurpatora.

Mi smo nacija koja je skršila planove neprijatelja u roku od nedelju dana. Planove koji su godinama pripremani: podmukli, puni mržnje prema našoj zemlji i našem narodu”, rekao je Zelenski u poruci koju je šerovao preko društvenih mreža.

Svi zarobljenici govore samo jedno: ne znaju zašto su ovde. Uprkos činjenici da ih ima na desetine puta više, moral neprijatelja se stalno pogoršava’, rekao je Zelenski.

Ubrzo posle obraćanja Zelenskog oglasila se komanda ukrajinskih specijalnih snaga koja je upozorila da više neće uzimati artiljerce i snajperiste kao ratne zarobljenike u odgovor na “brutalno granatiranje” gradova, preneo je Dejli mejl. “Svaki artiljerac, svaka posada… biće zaklani kao stoka”, poručili su ukrajinski specijalci.

U međuvremenu, po društvenim mrežama kruži snimak mladog, navodno ruskog vojnika koji plače dok ga grupa žena teši. Jedna od žena mu govori da je sve okej i tapše ga po ramenu.

Na snimku se vidi vojnik, koji je položio oružje, kako pije čaj i jede pecivo dok mu jedna od žena pruža telefon da se čuje sa majkom i počinje da plače kada je vidi. Čuje se jedna od žena kako govori majci: “Nataša, bog bio sa tobom. Pozvaće te kasnije. Živ je i zdrav.”Snimak mozete pogledati OVDE.

Na snimku – koji je po društvenim mrežama podeljen uz natpis: “Ruski vojnici, predajte se. Ukrajinski narod će vas hraniti, samo se predajte” – se čuje i muški glas kako na ukrajinskom govori: “Ovi momci nisu krivi. Ne znaju zašto su ovde. Koriste stare mape, izgubljeni su.”

Pošto je snimak, čiju autentičnost nije moguće potvrditi, postao viralan, ukrajinsko ministarstvo odbrane pozvalo je ruske majke da dođu u Kijev i pokupe svoje sinove koji su u zatvorima.

“Odlučeno je da se zarobljeni ruski vojnici daju majkama ako dođu u Ukrajinu, po njih u Kijev“, navelo je ministarstvo i dalo imejl adresu i brojeve telefona pomoću kojih bi se moglo saznati da li je vojnik “u zarobljeništvu ili je umro“.

Majke da bi pokupile dete moraju da stignu do Kalinjingrada ili Minska u Belorusiji pre nego što se taksijem odvezu do poljske granice gde bi potom mogle da budu sprovedene do mesta primopredaje.

Ukrajinci tvrde da umorne i demoralisane ruske snage ili beže od bitke ili im se predaju, a veruje se da Putinovoj vojsci počinje da ponestaje hrane i goriva. Navodno, neki vojnici pribegavaju pljački, dok drugi navodno sabotiraju sopstvenu vojnu opremu u pokušaju da izađu iz rata.

Add Comment