OVA BOLEST JE NAPALA DRAGANA JOVANOVIĆA GAGIJA: Zbog njenih SIMPTOMA trpi VELIKE BOLOVE i oseća se LOŠIJE NEGO IKAD

Naš čuveni glumac Dragan Jovanović, odlučio je da se zbog zdravstvenih problema na određeno vreme povuče sa scene.

Glumac se godinama bori sa diskus hernijom, a nažalost, bolest je bila jača od njega pa je tada odlučio da se na određeno vreme primiri i posveti zdravlju.

  • Istina je da se povlačim sa scene na izvesno vreme. Poslednjih godina trpim velike bolove u leđima prouzrokovane diskus hernijom. Posle svake predstave koju odigram osećam se veoma loše, treba mi nekoliko dana da se koliko-toliko oporavim. Povlačim se na kraju pozorišne sezone, u junu-julu. Ne znam koliko će pauza potrajati. Možda jednu, možda dve ili tri godine – rekao je za “Gloriju” naš poznati glumac.

Diskus hernija je promena na diskusima – mekim pločicama koje služe kao svojevrsni amortizeri između pršljenova na kičmi. Ova promena dovodi do stvaranja “izbočenja, džepa”, pa u zavisnosti od mesta gde se ta promena dogodila, vrši pritisak na okolno tkivo i dovodi do određenih tegoba (npr. bola u leđima i kičmenom stubu).

Diskus hernija se može lečiti neoperativno i u prilog ovom navodu idu statistički podaci iz sveta a naročito iz zapadnih, razvijenih zemalja odakle potiče veći broj istraživanja. Statistički podaci su pokazali da konzervativno lečenje – pogotovo sa programom koji sadrži kiropraktiku, spinalnu dekompresiju i određene fizikalne procedure i programe vežbi tj. terapijskih vežbi (u kasnijem periodu oporavka) – daje najstabilnije i najpozitivnije rezultate u najvećem broju slučajeva.

Kada je neophodna operacija?

Jedino gde se operativno lečenje sprovodi gotovo odmah je kada postoji apsolutna stenoza odnosno suženje kičmenog kanala. To znači da je kičmena moždina trpi pritisak okolnog tkiva u toj meri da dolazi do poremećaja funkcija ispod zone pritiska: na primer, ako je to u donjem delu kičme problemi se javljaju u donjim ekstremitetima odnosno nogama, a često dolazi i do gubitka kontrole stolice i mokrenja. U takvim slučajevima operacija je indikovana gotovo odmah.

Drugi slučaj kada je operacija indikovana – po izjavama spinalnih ortopeda u Americi – je i kod izuzetno akutnog bola koji potpuno parališe funkcionisanje pacijenta, a ne reaguje na gore spomenuti terapijski program.

Inače, u periodu između trećeg i šestog meseca se eventualno može probati sa hirurškom intervencijom. Intervencija se ne radi pre toga jer se daje prednost gore spomenutom programu lečenja (kiropraktika, spinalna dekompresija i druge procedure).

(Espreso/srbija danas/prenela P.V.)

Add Comment