ORBAN POVUKAO POTEZ KOJI NIKO NIJE OČEKIVAO! Potpisan i DEKRET, da li je ovo MOGUĆE?

 TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA: 

 TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA: 

Mađarska će uputiti 187 miliona evra finansijske pomoći Ukrajini, kao doprinos planiranom paketu podrške EU toj zemlji u ukupnoj vrednosti do 18 milijardi evra za narednu godinu, navodi se u uredbi mađarske vlade, objavio je danas Rojters.

U uredbi, objavljenoj kasno u sredu, ističe se da mađarska vlada nastavlja da učestvuje u finansiranju podrške ratom pogođenoj Ukrajini.

Vlada premijera Viktora Orbana navela je da je spremna da plati svoj deo podrške Ukrajini, ali da bi radije platila bilateralno, nego u okviru EU.

U dekretu, koji je potpisao Orban, takođe se navodi da mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto treba da počne pregovore sa Ukrajinom da bi se razradio sporazum potreban za finansijsku pomoć.

Da bi obezbedila sredstva za kredite, koje će Ukrajina morati da otplati u roku od 35 godina, Evropska komisija bi trebalo da zaduži tržišta kapitala.

Međutim, predloge za paket pomoći moraće da odobre Evropski parlament i 27 država članica EU, a Mađarska je rekla da neće učestvovati u zajedničkom zaduživanju, već odvojeno, podseća britanska agencija.

Add Comment