VIRUS KOJI LIČI NA PREHLADU ZATVORIO KLINIKU U NIŠU: Hara Srbijom, a ovo su GLAVNI SIMPTOMI!

Različiti simptomi poput kašljanja, kijanja ili povišene temperature mogu da nas zbune, te da pomislimo da je u pitanju obična preglada, a ne respiratorini sincicijalni viurs (RSV) a koji je privremeno obustavio prijem novorođenčadi u intezivnoj nezi Dečje klinike u Nišu.

Prof. Predrag Minić iz Instituta za majku i dete kaže da se sincicijalni virus javlja svake godine i da je kod male dece najčešći izazivač zapaljenja malih disajnih puteva. Osim najlađih, sledeća grupa ljudi koji su u riziku od oboljevanja ovog virusa jesu stariji od 65 godina.

A evo kako da ga prepoznate i razlikujete od obične prehlade.

Curenje nosa.

Kao i kod prehlade i gripa, curenje iz nosa je rani pokazatelj respiratoronog sinicicijalnog virusa. Za razliku od odraslih, mala deca mogu da razviju nešto težu kliničku sliku – da otežano dišu, intezivno kašlju ili da imaju povišenu temperaturu ili slab apetit. Iako još uvek ne postoji vakcina protiv njega, u savetu sa doktorima uz određene lekove on može da se suzbije. Takođe, odmor pored adekvatne ishrane je najvažniji, jer se telo tako najbrže oporavlja.

Kašljanje.

Sledeći simptom jeste kašljanje, kojim se u najvećoj meri, tačnije preko pljuvačke prenosi ovaj virus. Zato je najbolja prevencija redovno i detaljno pranje ruku, kao i držanje distance prilikom kašljanja ili kijanja, kako se zarazne pljuvačne kapljice ne bi prenosile. Takođe, ukoliko primetite neke od sledećih simptoma kod deteta, potrebno je da se odmah obratite lekaru.

Simptomi bronhiolitisa (ubrzo disanje, širenje nozdrva, pomeranje glave pri disanju, ritmično gunđanje tokom disanja, piskanje).

Simptomi dehidracije (manje od 1 mokre pelene svakih 8 sati)

Pauze ili otežano disanje.

Siva ili plava boja na jeziku, usnama ili koži.

Značajno smanjena aktivnost i budnost.

Temperatura.

Povišena temperaura je takođe još jedan od simptoma koji ukazuje na RSV virus. Simptomi obično počinju četiri do šest dana nakon izlaganja, a uglavnom se razvijaju polako tokom nekoliko dana. Period zaraze obično traje manje od 10 dana nakon pojave simptoma, ali povremeno je i duži.

Add Comment