STRAŠAN VAPAJ UKRAJINSKOG VOJNIKA ODJENUO JE SVUDA: Otkrio je šokantne stvari koje se nisu znale, ljudi se sledili

Ukrajinski vojnik Sergej Gnezdilov i komandant odreda 21. odvojenog motorizovanog pešadijskog bataljona „Sarmat“, koji je poslat u selo Peski, nadomak Donjecka, objavio je dugačko pismo na Fejsbuku u kojem je opisao taj deo fronta kao mašinu za mlevenje mesa, na koju za dan padne oko 6.500 ruskih artiljerijskih granata.

Selo u kojem odavno niko ne živi pretvoreno je u jedno od najjačih utvrđenja ukrajinske vojske, ali je, prema ruskim izvorima, u petak palo pod kontrolu trupa DNR posle teških uličnih borbi. Kako je izuzetno krvava bitka izgledala iz ukrajinske perspektive može se zaključiti po svedočenju Gnezdilova, koje je objavljeno u medijima obe zaraćene strane.

Šta drugo mogu da izgubim? Šta mi se još može oduzeti šestog dana mog ličnog pakla u Peskom, kilometar od prve ulice Donjecka? Tela onih koji su mi bili draži od rodbine leže na vrućini, u rovovima, razbijeni kalibrom 152 mm. 6.500 granata po j*benom selu za manje od jednog dana – počinje svedočenje vojnik.

Gnezdilov dalje kaže da raspolažu samo sa dva minobacača kalibra 82 i 120 milimetara, pa mu nije jasno kako je bilo ko ostao živ posle naleta neprijateljske paljbe.

– Jedva odgovaramo. Protivbaterijska vatra je potpuno izostala, neprijatelj bez ikakvih posledica po sebe ubacuje artiljerijske granate u naše rovove, demolira veoma jake, betonske položaje za desetak minuta, probijajući našu liniju odbrane bez pauze i makar minimalnog odmora – svedoči Ukrajinac sa linije fronta.

– Ovo je j*beni mlin za meso, gde bataljon svojim telima jednostavno zadržava invaziju. Bez kontrabaterijske borbe, rat se pretvara u besmislenu mašinu za mlevenje mesa, koja za dan samelje sumanutu količinu naše pešadije. Jeste li sigurni da želite istinu? Evo je gola istina – dodaje Gnezdilov.

Vojnik takođe kaže da ne želi ni da priča o broju i procentu gubitaka, ali da je jednom prilikom od 15 svežih vojnika, koji su stigli iz rezerve, posle pet minuta samo jedan bio nepovređen. U jednom trenutku je priznao da ga je “sramota što je zdrav” dok su saborca koji je vrištao odnosili sa položaja.

– Sve rezerve su potrošene, tehnika je u plamenu, neprijatelj prilazi i bez problema zauzima naše položaje nakon još jednog naleta artiljerije. Upravo sada gubimo Peski, iscrpljene su sve naše ljudske i materijalne mogućnosti – jasan je Gnezdilov.

Da polako umiru nade da može doći do preokreta svedoči i to što je jedan pasus posvetio izvesnom “Denisu iz Marijupolja” koji je nastradao negde u Peskom.

– Denis iz Mariupolja, koji mi je rekao „pa, verujem Arestoviču, uskoro ćemo sve povratiti“, je mrtav. Još nismo pronašli njegovo telo. Ranjavan je dva puta, previjan na licu mesta u rovu. Rekli su mu, Denčik, idi evakuši se, ali je on odgovorio „momci, neću vas ostaviti“ – priseća se Gnezdilov.

Na kraju se osvrnuo na medijsku situaciju i zemlji zatražio da se čuje istina, a zatim priznao da će verovatno snositi posledici zbog ovog pisma.

– Neću se iznenaditi ako danas kažu: „Agent Kremlja Siroža je brbljao o briljantnom planu za pobedu na Donjeckom frontu, obesićemo ga na Mirotvorecu” – napisao je on.

Iako situacija na tom delu fronta nije baš najjasnija, očigledno je da se tu zadnjih nedelju dana odigrava najjača ruska ofanziva. I sam predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je priznao 2. avgusta da je situacija u Donbasu “paklena” dok sa ruske strane, iz Ministartva odbrane, stižu brojni izveštaji o teškim uličnim borbama u Soledaru, Marinki, predrađu Bahmuta (Artemovksa na ruskom), Avdejevke i pojedinim selima u toj oblasti nadomak Donjecka i Gorlovke.

Avdejevka inače važi za najjače ukrajinsko utvrđenje u Donbasu, odakle je prethodnih osam godina granatiran Donjeck.

Add Comment