ZA DVE NEDELJE DESIĆE SE NEŠTO ŠTO JE SRBE 1999. GODINE NATERALO DA SE SKLONE SA ULICA! Ovo nas čeka 25. oktobra (VIDEO)

Astronomsko društvo “Ruđer Bošković” saopštilo je da će iz Evrope, osim iz Portugalije i delova Španije, 25. oktobra 2022. moći da se posmatra ceo tok delimičnog pomračenja Sunca.

Mesec će kao brži trkač od Sunca na istok, u Beogradu dodirnuti severozapadni deo Sunčevog diska u 11.22, a napustiće njegov severoistočni deo u 13.38.

U maksimumu će Mesec pokriti 42 odsto Sunčevog prečnika.

Najveći deo Sunčevog prečnika, preko 82 odsto, Mesec će pokriti u Rusiji, u Istočnom Sibiru, severno od Tjumena.

Ukoliko bude vedro, pojavu treba posmatrati kroz svećom dobro nagaravljeno staklo, kroz staklo maske za zavarivanje i astronomske filtere. Pomračenje će se pratiti i sa terase Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

Dve nedelje kasnije, 8. novembra sledi i pomračenje Meseca, koje se neće videti iz Srbije.

Ceo tok ove pojave će moći da posmatraju stanovnici tihookeanskih ostrva.
Pomračenje Sunca 1999. godine ispraznilo ulice Srbije

Kada je 1999. godine najavljeno pomračenje Sunca narod u Srbiji bio je pripreman za taj događaj koji su mnogi čekali u strahu.

Savezno ministarstvo za rad, zdravstvo i socijalnu politiku, Savezni hidrometeorološki zavod i Institut za očne bolesti Kliničkog centra Srbije izdali su tada uputstvo o merama zaštite. Građani su danima pripremani kako “da ne oslepe”. Ili da, ne daj Bože, ako imaju nekakvu bolest a ne pridržavaju se tog uputstva, koje je u više navrata čitano i u Dnevniku RTS, usled izlaganja toj prirodnoj pojavi pogoršaju svoje zdravstveno stanje.

Tako su 11. avgusta te godine ulice u našoj zemlji bile prazne, a ljudi su u svojim domovima spuštali roletne i stavljali čaršafe na prozore. Većina prodavnica i ugostiteljskih lokala radilo je skraćeno, a a neki su čak i zatvorili radnje taj dan.

Građani su kroz garava stakla i uz pomoć maski za zavarivanje gledali pomračenje Sunca.

Mnoge dogovdoštine iz tog perioda i danas se prepričavaju pa su tako korisnici društvenih mreža na internetu podelili svoja iskustva tog dana.

Bila sam drugi razred kada je ovo bilo,keva me je zvala sa posla da me podseti da uđem u kuću, jer će mi u suprotnom opasti kosa od nekakvog zračenja.. Međutim pošto sam malo klempava,sećam se da sam tada svu kosu smotala pod kačket, stavila ruke na lice i čekala da mi ovo pomračenje “ozrači” uši kako bi mi spale sa glave.

Sećam se da su moji prekrili sve prozore čaršafima. Koja ludnica, umalo ne izginusmo.

Mi bili u dvorištu posmatrali kroz pepeljaru od tamnog stakla.

Sa starim, velikim, mekanim floppy disc-om, kuma i ja bile jedine na ulici. Majka htela da me se odrekne.

Pamtim ga kao događaj koji je kroz medije bio forsiran više nego zadnja sezona GOT-a, a u Srbiji je iste godine to pomračenje bilo forsirano po vestima kao samo bombarodavanje.

Add Comment