SRBI NE ZNAJU DA JE ON SIN NELETA KARAJLIĆA: Ostaćete FRAPIRANI kada vidite koja OSOBA je U PITANJU (FOTO)

Nenad Janković, javnosti inače mnogo poznatiji kao dr Nele Karajlić je rođen u Sarajevu 11. decembra 1962. godine. On je srpski rok muzičar, kompozitor, glumac, pisac i nekadašnji televizijski režiser u Jugoslaviji. Od rođenja je i živeo u rodnom Sarajevu, sve do 1992. godine.

Tokom 1980-ih godina bio je poznat kao pevač grupe Zabranjeno pušenje, glumac i pisac u veoma popularnoj televizijskoj seriji Top lista nadrealista, koja je stekla enormnu popularnost u regionu, a i šire.

U leto 1992. godine, avgusta meseca, usled izbijanja građanskog rata u Bosni i Hercegovini, dr Nele Karajlić je izbegao u Beograd, gde je sa novom postavom nastavio rad grupe No smoking orkestra. Komponovao je muziku za film Emira Kusturice Crna mačka beli mačor iz 1998. godine.

Takođe je komponovao, ali i napisao scenario, režirao i glumio u seriji Složna braća 1995. godine. Ova serija, iako je imala svega sedam nastavaka, slovi za jednu od veoma uspešnih serija nastalih na ovim prostorima tokom 90-tih godina prošlog veka. Osnivač je pokreta Novog primitivizma.

Aprila 1992. godine, usled izbijanja rata u Bosni i Hercegovini je izbegao u Beograd, gde je s novom postavom nastavio rad grupe Zabranjeno pušenje. Komponovao je muziku za film Emira Kusturice Crna mačka, beli mačor iz 1998. godine. Takođe je komponovao, ali i napisao scenario, režirao i glumio u seriji Složna braća 1995. Potom je bio glumac, reditelj i koscenarista serije Nadrealna televizija.

Napisao je 2014. godine knjigu „Fajront u Sarajevu“, a 2018 godine knjigu „Solunska 28“ i potpisao pseudonimom dr Nele Karajlić. Napisao je knjigu „FBI -Dosije Tesla“, krimi priču u stihu, po kojoj je 2016. izveden pozorišni multimedijalni performans u Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci.

Za svoj prvi roman „Solunska 28“, dobio je Nagradu Momo Kapor, koju dodeljuje Zadužbina Momčilo Momo Kapor. Odluku o dodeli nagrade je doneo žiri koji su činili Muharem Bazdulj, Dragana Marković i Vule Žurić.

Nagradu mu je uručio akademik Matija Bećković na svečanosti u Starom dvoru (Skupštini grada Beograda), kojoj su prisustvovali gradonačelnik Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, kao i nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Dušan Savić

Deca Neleta Karajlića, za razliku od poznatog oca, odabrala su profesije koje nemaju veze sa šou-biznisom.

Dok se ćerka Jana opredelila za veterinu, sin Srđan je, nakon dugogodišnjeg bavljenja sportom, rešio da krene očevim stopama, ali ne ispred kamere.

Sin je dosad bio fudbaler, ali, kako krv nije voda, sad je otišao na master režiju u Berlinu – ispričala je nedavno za “Premijeru” Sanja, Neletova supruga.

Add Comment