RUSKI VOJNICI SE MASOVNO PREDAJU? Snimci pokazuju opšte rasulo u ruskoj vojsci (VIDEO)

Zbog sve većih gubitaka ruski vojnici navodno masovno odbijaju da se bore u Ukrajini. Munjevita protivofanziva Kijeva prošle nedelje gurnula je okupatore do granice u delovima severoistoka zemlje.

Snimci koji kruže društvenim mrežama navodno pokazuju vojnike ruskih snaga kako leže na putu “shvatajući beznadnost svoje situacije”, saopštila je ukrajinska vojna obaveštajna služba, prenosi Jutarnji list.

Britanci procenjuju da je u Ukrajini od početka invazije poginulo 43.000 vojnika, što je brojka koja primorava ruske trupe da se predaju, piše Dejli mejl.Pogledajte snimak OVDE.

Kremlj je navodno zaustavio isplate ranjenim vojnicima. Američki tink-tank za ratne studije objašnjava da je radikalno ukrajinsko osvajanje izgubljenih teritorija “možda uticalo na spremnost ili sposobnost ruske vojne komande da blagovremeno koristi novoformirane dobrovoljačke jedinice u Ukrajini”.

Zvaničnici američke obaveštajne službe rekli su za Vašington post da očekuju dalje povlačenje ruskih oružanih snaga, što će svakako uticati na novi pad borbenog morala.

U utorak je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao da Ukrajina u potpunosti kontroliše ponovo zauzetu oblast veličine ostrva Krit. Kijev je saopštio da je vojska juče preuzela kontrolu nad Vovčanskom, gradom udaljenom samo nekoliko kilometara od ruske granice koji je bio pod okupacijom od februara.

U Londonu je tamošnje Ministarstvo odbrane na svom dnevnom brifingu navelo da je poslednji poraz Rusije u Ukrajini “ozbiljno degradirao” jednu od najprestižnijih tenkovskih jedinica. Obnova Prve gardijske tenkovske brigade mogla bi potrajati godinama. Jedinica je “bila jedna od najprestižnijih ruskih armija, namenjena za odbranu Moskve, i nameravala je da predvodi kontranapade u slučaju rata sa NATO-om”, dodaje Ministarstvo odbrane.

Neslaganje u Moskvi raste. Jedan od Putinovih predstavnika, Mihail Šeremet, dodao je svoj glas brojnim kritikama vojnih stručnjaka koji se zalažu za opštu mobilizaciju. Skoro 50 regionalnih političara potpisalo je peticiju kojom se Putin poziva na ostavku.

Add Comment