ŠOK NA GRANIČNOM PRELAZU: Ljudi ne mogu da poveruju PRIZORU NA GRANICI, je l nas sve ovo čeka?

Američki proizvođač električnih automobila Tesla dobio je priveligiju koja je iznenadila mnoge i dovela u pitanje poslovanje čitave kompanije. Naime, iako se Tesla i njen izvršni director Elon Musk diče time da su njihovi automobili proizvedeni u Americi sa lokalnim delovima, praksa pokazuje da brojni delovi dolaze van granica SAD, što najbolje oslikava novo uvedeni režim na granici zahvaljujući kojem Tesla sada ima sopstvenu voznu traku za prelazak. U pitanju je granični prelaz Columbia Solidarity između Teksasa i Meksika gde je meksička strana otvorila posebnu traku za američku kompaniju i njene dobavljače kao rezultat dogovora Tesle i meksičke države Nuevo Leon.

O ekskluzivnoj saobraćajnici prvo je izvestio list Blumberg, da bi sada isto potvrdio predstavnik Meksičke korporacije za razvoj granične zone Nuevo Leona u telefonskom razgovoru, piše portal Gizmodo.

Znak ukrašen Teslinim logom velikim slovima nalazi se iznad jedne od traka na meksičkoj strani graničnog prelaza, a saobraćajna traka namenjena je isključivo dobavljačima kompanije Tesla kako bi mogli brže da prelaze granicu i izbegnu čekanja jer je drugim vozilima vožnja ovuda zabranjena.

“To je bio jednostavan podsticaj jer ono što želimo je prelaz koji je mnogo brži i efikasniji. Možda će u budućnosti postojati traka za druge kompanije kao što postoji za Teslu”, rekao je lokalni ministar privrede Ivan Rivas, čime je otvorio pitanje posebnih graničnih prelaza za kompanije kakve možemo da očekujemo u budućnosti.

Još je interesantnija činjenica da nije u pitanju visoko prometan granični prelaz, kamioni ne čekaju duže od 20 minuta na prelazak granice, stoga se navodi da je otvaranje posebne trake verovatno svojevrsni politički potez kojim meksička država želi da podstakne dalja ulaganja i širenje u autoindustriji, posebno kada su u pitanju meksički dobavljači.

Trenutno za Teslu radi šest velikih dobavljača iz Meksika uključujući i nemački ZF koji tamo ima pogone, ali za sada ostaje nejasno da li je nova traka samo za dobavljače. Slika prelaza koju je objavio Blumberg prikazuje putnički SUV koji prolazi kroz Teslinu traku, te se postavlja pitanje da li je namenski prelaz možda i za zaposlene u Tesli, odnosno kakva vrsta verifikacije je potrebna kako bi se prošlo kroz spornu traku.

Podsetimo, proteklih nekoliko meseci, popularnost vozila sa niskim emisijama štetnih gasova nastavila je da raste, plug-in hibridni i potpuno električni automobili nadmašili su dizelaše, tačnije prodaja elektrifikovanih modela narasla je za 10 posto, dok je prodaja dizelaša pala za čak 39 posto.

Tesla Model 3 bio je najprodavaniji novi automobil u Evropi, a kada je naša zemlja u pitanju, može se reći da je interesovanje za električnim automobilima nikad veće.Izvor Sasomange.

Add Comment