Fotografija ruske PODMORNICE izazvala PANIKU u Britaniji: Mediji bruje o jednom “jezivom” detalju

Fotografije ruske podmornice na koju tovare rakete “Kalibar” pojavile su se na Telegram kanalu “Ukraine Now” i izazvale paniku u zapadnim medijima. U opisu se precizira da je u pitanju podmornica “Veliki Novgorod”.

Ruske krstareće rakete tipa „Kalibar“ ubačene su na dizel-električnu podmornicu “Veliki Novgorod”. Upravo sa njima bombarduju mirne gradove u Ukrajini – napisali su autori posta.

Pored se nalaze i četiri patrolna čamca BK-16. Prema nekim proruskim kanalima na Telegramu fotografija je nastala još krajem marta, dok Ukrjainci tvrde da je stara samo nekoliko dana.

Britanski Miror je fotografije nazvao “jezivim”, navodeći da taj tip krstarećih raketa može da nosi nuklearne bojeve glave. Zatim su podsetili čitaoce da je Rusija nedavno prikazala najnoviju interkontinentalnu raketu R-28 “Sarmat”, koju je NATO nazvao “Satana 2”.

Tabloid Dejli star piše da je opasnost od nuklernog rata porasla nakon što su “procurele” fotografije “smrtonosnih raketa”.

“Kalibre” inače Rusija skoro svakodnevno koristi protiv ciljeva u Ukrajini još od samog početka sukoba. Luka Sevastopolj je sve vreme igrala važnu ulogu, pa nije nimalo čudno što se u njoj vrši utovar municije na podmornice.

Ove subsonične krstareće rakete se najčešće lansiraju sa brodova i imaju domet od oko 1.500 kilometara. U zadnje vreme učestalo je lansiranje sa podmornica u Crnom moru, posebno nakon što je ruska vojska krenula da gađa železničke stanice stanice i pruge.

Ruska vojska ih najčešće koristi za uništavanje strateških ciljeva poput skladišta municije i goriva, komandnih centara, kasarni, vojnih aerodroma

Add Comment