Stravičan snimak sa ratišta: Ukrajince iznenadio tenk i razneo ih sa PAR METARA razdaljine

Snimak tenka koji raznosi ukrajinsku pešadiju sa samo nekoliko metara razdaljine pojavio se ovih dana na društvenim mrežama, a navodno je nastao u okolini Harkova.

Na njemu se vidi kako grupa od desetak vojnika stoji pored puta dok im polako prilazi oklopno vozilo. Oni deluju opušteno, verovatno očekujući da je u pitanju njihov tenk, a onda se cev okreće ka njima i ispaljuje granatu. Osoba koja je snimala zatim panično beži.

Tenk je samo delimično u kadru tako da nije potpuno jasno da li su Ukrajinci greškom razneli svoje vojnike, ili pešadinci nisu prepoznali da im se zapravo približava neprijatelj.

Treba imati u vidu da ruski vojnici na skoro svim snimcima sa ratišta nose bele poveze oko butine i ruke, dok Ukrajinci oko nadlaktice najčešće vezuju žutu ili plavu traku. Na snimku nije jasno da li je bilo ko od vojnika ima ova obeležja.

Što se samog tenka tiče, vojnici bi sa te razdaljine verovatno mogli po dodatnoj opremi da prepoznaju da li je njihov, ali su od početka sukoba oklopna vozila na obe strane često prelazila u ruke neprijatelja. Na primer ima dosta snimaka u kojima bi pripadnici armija Donjecka ili Luganska jednostavno slovom “Z” obeležili “plen” i tako krenuli u bitku. Sudeći po ruskim izvorima u pitanju je tenk Т-72B3, dok su Ukrajinci mislili da ga njihovi dovoze nakon što su ga zarobili.

Ruski novinar i dopisnik RT-a sa ratišta Murad Gazdijev objavio je snimak na svom Telegram kanalu tvrdeći da tenk pripada ruskoj armiji

– Ruski tenk otvara vatru na grupu ukrajinskih vojnika sa udaljenosti od samo nekoliko metara – napisao je Gazdijev ispod snimka.

On dodaje da se, prema izveštajima, ovo odigralo blizu Harkova i da Ukrajinci nisu prepoznali da je tenk neprijateljski. Takođe se osvrće i na reakciju posade oklopnog vozila.

– Posada tenka naizgled takođe uspeva da identifikuje trupe kao neprijateljske tek iz blizine – napisao je on.

U početku je bilo i tvrdnji sa ukrajinske strane da je su Ukrajinci ukrali ruski tenk i sa njim razneli ruske vojnike, ali se posle toga pojavio snimak poginulih pešadinaca sa ukrajinskim zastavama na uniformi.

Veoma uznemirujući snimak možete pogledati OVDE, na sopstvenu odgovornost.

Add Comment