PUTIN NAPUŠTA RUSIJU?

Ruski predsednik Vladimir Putin namerava da prisustvuje samitu G20 koji se u novembru ove godine održava na Baliju, kazala je ruska ambasadorka u Indoneziji.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas pratite na našem portalu!Ovo je prva zvanična najava Putinovog napuštanja Rusije od početka vojnog sukoba u Ukrajini.

SAD i zapadne zemlje razmatraju da li Rusija treba da ostane članica grupe 20 najmoćnijih ekonomija na svetu, saznaje Rojters.

Ipak, pošto svaka članica grupe ima pravo da na takvu odluku uloži veto, neke zemlje možda neće učestvovati na samitu.

Ruska ambasadorka u Indoneziji, koja trenutno predsedava G20, rekla je da Putin planira da dođe na Bali u novembru.

Zavisiće od mnogo stvari, uključujući i pandemiju kovida 19. Za sada – namerava da prisustvuje – rekla je Ljudmila Vorobjeva. Istakla da je da isključivanje Rusije iz G20 “neće pomoći rešavanju ekonomskih problema, već će biti otežano”.

Vorobjeva je apelovala na Indoneziju da ne popusti pod pritiskom zapadnih zemalja. Indonežansko ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na zahtev za komentar.

“Nadamo se da vlada Indonezije neće popustiti pod užasnim pritiskom Zapada koji je primenjen i na druge zemlje”.

Podsetimo, Poljska je sugerisala američkim trgovinskim predstavnicima da oni zamene ruske predstavnike u G20. Nemački kancelar Olaf Šolc kaže da će o tome odlučivati zemlje članice, ali da to pitanje sada nije prioritetno.

Izuzetno važna tačka na istočnom delu fronta u ruskim rukama – Alo.rs

  • Kada je reč Svetskoj trgovinskoj organizaciji ili G20, o tome se mora razgovarati, ne može se odlučivati pojedinačno. Prilično je jasno da smo sada zauzeti drugim stvarima, hitno nam je potrebno primirje”.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, na pitanje da li će Bajdenova administracija pokrenuti pitanje izbacivanja Rusije iz G20, odgovorio je da Rusija ne može nastaviti kao i do sada, kada je reč o međunarodnim institucijama.

Add Comment