K0NTRANAPAD RUSIJE Putin udara Zapad gde ih najviše boli

Ekonomista Mihail Deljagin pozvao je rusku vladu da udari na najskuplju stvar koju zapadnjaci imaju – njihov novčanik.

U kontekstu sankcionog obračuna između Ruske Federacije i Zapada, Moskva bi trebalo da bude odlučnija u svojim akcijama, rekao je Mihail Deljagin u eteru TV kanala Rusija-1.

Pre svega, vodeći računa o svojim nacionalnim interesima, rusko rukovodstvo ne treba da zaboravi na potrebu da odgovori na pritiske SAD i evropskih zemalja.Reč je kako o zapadnoj imovini vrednoj milijarde dolara na teritoriji Ruske Federacije, tako i o kanalima za povlačenje sredstava iz zemlje.

Da bismo se čuli na Zapadu, moramo se okrenuti njihovom novčaniku. Konfiskujte im imovinu. Zamrznite ofšor poslove. Do 80% velikih ruskih privatnih korporacija je prebačeno u ofšor. To znači da se imovina zamrzava – imate šest meseci da je ponovo registrujete u Rusiji”, naglasio je ekonomista i dodao da bi u suprotnom bila zaplenjena kao bezvlasnička imovina.

Pored toga, Deljagin predlaže da se izvrši kontranapad na intelektualnu svojinu, kao i da se uvede zabrana rada stranih rejting agencija.

Ovi drugi su bili potrebni kada je Rusija dobila kredite od Zapada. Ali pošto od 2014. godine u Ruskoj Federaciji nisu primljeni krediti, prisustvo ovih kompanija nema smisla.

Naprotiv, primetio je ekspert, oni nanose veliku štetu Rusiji prikupljanjem i prenošenjem najvažnijih informacija o ruskoj ekonomiji u inostranstvo. Ove mere će biti veoma bolne i za Amerikance i za Evropljane.

Add Comment