Kinezi “krenuli” na Ameriku: General saopštio

Najmoderniji američki avioni F-35 imali su bliski susret sa najmodernijim kineskim avionima J-20 iznad Istočnog kineskog mora.Susret dva nevidljiva aviona pete generacije otkrio je američki general Kenet Vilsbah, komandant američke pacifičke avijacije.

Kako piše kineski državni medij “Global tajms”: “Ako je taj incident istinit, verovatno je kinesko vazduhoplovstvo koristilo J-20 da presretnu moguće provokativne aktivnosti američkih F-35 blizu Kine”.

Nedavno smo imali približavanje aviona F-35 i J-20 iznad Istočnog kineskog mora i relativno smo impresionirani sa komandama i kontrolom aviona J-20″, rekao je američki general tokom onlajn diskusije na Jutjubu.

General je istakao da “kineski piloti veoma dobro lete na J-20”, te da i dalje pokušavaju da odgonetnu da li je J-20 sličniji američkom avionu F-35, koji je višenamenska letelica, ili avionu F-22, lovcu koji ima sposobnost i za napade na ciljeve na zemlji.

“Global tajms” navodi da kineska armija nije potvrdila ovaj događaj, ali da je Vang Li, pilot aviona J-20, rekao na kineskoj centralnoj televiziji kako je učestvovao u rutinskim misijama kontrole iznad Istočnog kineskog mora.

Kineski medij ocenjuje, pozivajući se na izjave američkog generala i kineskog pilota, kako je verovatno da je F-35 ušao u zonu identifikacije kineske protivvazdušne odbrane iznad Istočnog kineskog mora i da su ga uočili antistelt radari.

Kada je otkriven, prema analizi “Global tajmsa”, kinesko vazduhoplovstvo podiglo je svoj J-20 kao avion koji je ekvivalentan američkom F-35.

Add Comment