OBJAVLJEN NAJNOVIJI KURS EVRA: Evo koliko će IZNOSITI

Zvanični srednji kurs biće sutra 117,6634 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.To je naslabija vrednost domaće valute u ovoj godini.

Dinar je prema evru imao najveću vrednost 18. januara, kada je zvanični srednji kurs bio 117,5783 dinara za evro.

Danas je zvanični srednji kurs 117,6594 dinara, a dinar prema evru vredi 0,1 odsto manje nego na početku godine, kao i 0,1 odsto manje nego godinu dana ranije.

Ni u jednom trenutku stabilnost kursa nije i neće biti dovedena u pitanje i građani to treba da znaju, rekli su u Narodnoj banci Srbije (NBS) za FoNet povodom prodajnog i kupovnog kursa evra u pojedinim menjačnicama, koji je za oko dinar viši od zvaničnog srednjeg kursa, i naglasili da je NBS krizu dočekala sa rekordno visokim deviznim rezervama.

Na pitanje da li će i kako NBS reagovati na kurs po kome neke menjačnice prodaju evro građanima, u centralnoj banci su odgovorili da već kontinuirano deluju kako bi stabilnost bila očuvana.

“Ovu krizu smo dočekali sa rekordno visokim nivoom deviznih rezervi od preko 16 milijardi evra i imamo sasvim dovoljno sredstava i umeća da očuvamo stabilnost koja nema alternativu”, naglasili su u NBS.

Naglasili su da već obezbeđuju bankama i dinarsku i deviznu likvidnost u dovoljnoj meri, kao i da je pojačano snabdevanje banaka stranom gotovinom (efektivom) kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana koja se pojavila.

“Očekujemo da banke u što kraćem roku prenesu efektivu menjačnicama koje će podmiriti tražnju građana. Narodna banka naložila je bankama da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom”, poručili su iz NBS.

Naglasili su da građani zato ne treba da brinu, niti bi panika trebalo da bude prisutna – ni za povlačenjem depozita iz banaka u kojima su sredstva najsigurnija i koje su i dobro kapitalizovane i veoma likvidne, niti za kupovinom deviza u menjačnicama.

Add Comment