OVO JE BIO PUTINOV PLAN ZA UKRAJINU?! Pazite samo ŠTA JE ISPLIVALO – DA LI JE TO ZAISTA TO?

Visoki vojni zvaničnici NATO-a kažu da predsednik Putin očito nije postigao svoje vojne ciljeve u Ukrajini do sada i “verovatno i neće”, prenosi BBC. Ali dodali su da ruske snage još uvek imaju kapacitet napraviti “veliku štetu”.

Zvaničnici su rekli da, iako su ruske snage ostvarile napredak u regijama Donjeck i Lugansk, još uvek nisu uspele opkoliti Kijev – što je, kako su rekli, Rusija očekivala da će učiniti za nekoliko dana. Očekivani ruski napad na jugu blizu Odese takođe se do sada nije uspeo realizovati, kažu.

Ovo je bio ruski plan?

Zvaničnici NATO-a veruju da je izvorni ruski vojni plan uključivao zauzimanje cele ukrajinske obale Crnog mora – sve do Moldavije. Ocenili su da ruske snage pate od nedostatka goriva i hrane, kao i da trpe velike gubitke. Rekli su da predsednik Putin već traži pojačanja.

Jedan je zvaničnik rekao da je “vrlo verovatno” da bi to uključivalo dovođenje stranih boraca iz Sirije i privatnih vojnih snaga, poput grupe Wagner, u Ukrajinu. Drugi zvaničnik je rekao da je pozivanje snaga “grebanje po dnu bačve”.

Kažu i da saveznici i države članice nastavljaju slati oružje Ukrajini. Rekli su da to uključuje staro sovjetsko oružje, za koje bi ukrajinske snage bile uvežbane, kao i protivtenkovske i protivvazdušne projektile koje je isporučio Zapad.

Ruski predsednik Vladimir Putin potcenio je snagu ukrajinskih oružanih snaga i jedinstvo NATO-a, ali još je prerano spekulisati o ishodu rata, izjavio je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Predsednik Putin je potpuno podcenio ukrajinske oružane snage”, izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon završetka vanrednog sastanka ministara obrane država članica NATO-a.

Na pitanje može li Rusija dobiti rat koji je počeo pre tri sedmice Stoltenberg je odgovorio da je o tome prerano govoriti, ističući da je ukrajinska vojska pružila snažan otpor, ali i da je Rusija i dalje snažna. “Prerano je govoriti o ishodu rata”, rekao je.

Dodao je da je Putin takođe potcenio NATO.

“Njegov cilj je bio podeliti NATO, a dobio je jedinstveni NATO. Želeo je manje NATO-a na svojim granicama, a dobio je više NATO-a”, rekao je Stoltenberg.

Add Comment