Š0K! Ovo je nova cena NAFTE

Cene nafte u SAD jutros su pale za više od 6 posto na manje od 97 dolara po barelu. Pao je i na londonskom tržištu za 4,05 odsto, na 102,60 dolara.

Prošle nedelje cena nafte na američkom tržištu bila je skoro 125 dolara, a u petak je već pala na 109 dolara po barelu.

„Mogućnost diplomatskog rešenja situacije u Ukrajini mogla bi da ublaži šok svetske snabdevanja energijom. Što se tiče potražnje za naftom, agresivni politički odgovor Kine na sve veći broj slučajeva covida mogao bi da dovede do pada potražnje za naftom u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji. „Rekla je menadžerka za ulaganja interaktivnih investitora Victoria Scholar.

Maršal Gitler iz BDSvisa je istakao da cene nafte nisu toliko eskalirale pre mesec dana, pre početka ruske invazije na Ukrajinu, piše Barron’s.

“OPEK i drugi ističu da trenutno nema nestašice nafte, samo strah da bi ona mogla nestati u budućnosti. Cena nafte u dalekoj budućnosti ne bi trebalo da se mnogo razlikuje od pre mesec dana”, rekao je Gitler.

Cene rastu od prošle godine Cene nafte rastu od prošle godine, vođene snažnim oporavkom tražnje od korona krize i uglavnom stabilnom proizvodnjom vodećih izvoznika. Sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu takođe su bile snažan podsticaj.

Sankcije su bankama otežale plaćanje, a ruski proizvođači teško pronalaze prevoz jer se logističke i trgovinske kompanije plaše sankcija.

Proizvodnja nafte i gasnog kondenzata u Rusiji porasla je na 11,12 miliona barela dnevno (BPD) u martu, rekli su Rojtersu dva izvora, uprkos sankcijama ruskoj nafti.

Rusija je najveći svetski izvoznik sirove nafte i naftnih derivata zajedno i isporučuje oko sedam miliona barela dnevno, što je ekvivalentno sedam odsto svetske ponude, navodi Rojters.

Add Comment