NAJMOĆNIJE PUTINOVO ORUŽJE: Zove se “POSEJDON”, dosad NEVIĐENO sredstvo za UNIŠTENJE U ISTORIJI!

Kako se komplikuje kriza izazvana napadom Rusije na Ukrajinu, tako raste i napetost u celom svetu, a neretko se priča o upotrebi onog najstrašnijeg, nuklearnog oružja.

Oružje koje često pominju vojni stručnjaci, piše Naval news, je nuklearni “mega-torpedo” sa imenom Posejdon, sredstvo za uništenje dosad neviđeno u istoriji.

Iako se veruje da ovaj sistem još uvek nije spreman za upotrebu, u domenu je spekulacije da li je on stavljen u upotrebu u okviru nuklearnih snaga ruske vojske. Onog momenta kad bude potvrđeno njegovo postojanje, očekuje se da će biti i poremećena nuklearna ravnoteža u svetu.

Posejdon je “interkontinentalni torpedo na nuklearni pogon sa nuklearnim bojevim glavama”, džinovski torpedo koji može pogoditi obalske gradove nanoseći im katastrofalnu štetu. U poređenju sa interkontinentalnim balističkim projektilima, on je prilično spor, ali je verovatno nezaustavljiv

Rusija tvrdi da Posejdon može da se koristi i kao taktičko nuklearno oružje protiv brodova, među kojima su mete od posebne vrednosti nosači aviona. Sve otkad je predstavljen javnosti, u novembru 2015, kad je bio poznat pod nazivom Status 6, predstavljen je kao višenamenski borbeni sistem.

Očekivana brzina Posejdona je oko 70 čvorova, što ga čini realno nedostižnim za postojeća torpeda. Operativna dubina od oko 1000 metara takođe znači da je van njihovog dometa. Planeri na Zapadu su svesni da bi morali da izrade novo oružje kako bi parirali ovakvom konceptu, što zahteva i vreme i ulaganja.

Nuklearni reaktor koji ga pokreće daje ovom oružju praktično neograničen domet, što mu omogućava nove nivoe operativne fleksibilnosti, kad je reč o lansiranju i lokacijama meta. Iako je ograničen na priobalne mete, kao što su Njujork ili Los Anđeles, on može biti lansiran sa bilo koje lokacije.

Iako je samo oružje veliko, dugačko 20 metara i teško 100 tona, ono je malo u poređenju sa podmornicama. Stručnjaci procenjuju da neće biti “nevidljiv” za sonare, i da će ipak biti moguće pratiti ga.

Pošto se malo zna o Posejdonu, pojavile su se razne teorije i spekulacije. Reč je o potpuno novom sistemu, pa svako poređenje sa mega-torpedom iz 50-tih, T-15, nema osnovu: T-15 je bio torpedo sa nuklearnom bojevom glavom, ali sa klasičnim pogonom, što znači da je imao veoma kratak domet.

Posejdon verovatno nema sposobnost superkavitacije, kao poznati VA-111 Škval, kojem stvaranje mehurova ispred nosa omogućava smanjenje trenja i putovanje brzinama većim od 100 čvorova. Posejdon nije nalik ovome, i nema ovu mogućnost. Nosi ga podmornica, u zatvorenoj cevi.

Kad je reč o nuklearnom punjenju, ruski mediji su izveštavali o bombi snage 100 megatona, takozvanoj “cunami bombi”, ali ovi izveštaju su ocenjeni kao nepouzdani. Sada se barata podacima od oko 2 megatona.

Inače, Posejdon je jedno od 6 novih strateških oružja koje je pre 4 godine najavio Putin.

Add Comment