RUЅI IMAJU BORBENU MOĆ, ALI SU NAPRAVILI MNOGO GREŠAKA Analiza Instituta za proučavanje rata! EVO KAKO JE NA TERENU

Ruska vojska najverovatnije shvata da su njena početna očekivanja da će ograničeni napad dovesti do brzog kolapsa ukrajinskog otpora bila neutemeljena i sad menja taktiku, naveo je vašingtonski Institut za proučavanje rata u analizi četvrtog dana rata u Ukrajini.

Ruska vojska pomera dodatne borbene snage ka Ukrajini i uspostavlja pouzdaniju i efikasniju logistiku. Deluje da je za njih ovo teži, veći i duži sukob nego što su se pripremali. Rat bi mogao da se preokrene na rusku stranu ako njihova vojska pravilno identifikuje gde su napravili propuste i brzo ih reše, posebno ako se ima u vidu ogromna prednost u borbenoj moći koju Moskva ima – navodi se u analizi.

Kako dodaju, moral Ukrajinaca i njihova borbena sposobnost su vrlo veliki i to predstavlja izazov za ruske snage u intenzivnim urbanim borbama koje ih tek čekaju.

Ruske snage su uglavnom pauzirale operacije tokom 26. i 27. februara, ali će najverovatnije nastaviti ofanzivu narednih dana i to sa većom podrškom artiljerije i vazduhoplovstva. Ruski vazduhoplovci i specijalne snage su uključene u urbane borve u severozapadnom Kijevu, ali ruska mehanizacija još nije u prestonici Ukrajine. Ruske snage su pokrenule ograničene napade na ulaze u Kijev i to sa obe strane Dnjepra, ali su uglavnom pauzirale ofanzivne operacije u severoistočnoj Ukrajini. Ruske snage su verovatno pauzirale da rekalibrišu do sada uglavnom neuspešan pristup ofanzivi na severu Ukrajine i dovedu pojačanja na liniju fronta – navodi Institut za proučavanje rata.

Oni tvrde da ruske kopnene trupe napreduju u četiri pravca:Ka Kijevu: “Ruske trupe pauziraju sa napadima kako bi sačekali pojačanja. Nastaviće napade u naredna 24 sata.

Severoistok: “Ruske trupe su ušle u Harkov, ali su im naneti gubici i verovatno neće moći da zauzmu grad bez teške artiljerije.

Donbas: “Okružili su Mariupolj i započeli napade na grad. Nisu postigle nikakav veći napreddak ni posle četiri dana borbe”.Sa Krima: Nastavlja se napredak ka Zaporožju i prete da izoluju ukrajinske trupe koje održavaju kontakt sa Donbasom.

Add Comment