PANIKA I STRAH OD NUKLEARNIH B0MBI ŠIROM EU Masovno kupuju OVAJ LEK da se zaštite od radijacije

Od kako je Vladimir Putin naredio vojsci da stave ruske nuklearne snage na visok stepen pripravnosti, ljudi su počeli da se raspituju za tablete kalijum-jodida.

Ali kako kalijum-jodid može pomoći u ovim situacijama?

Ukrajinici, ali i svet strepi od mogućnosti nuklearnog rata. Zbog toga se u Austriji, Nemačkoj i Ukrajini ovih dana naveliko kupuje brašno, šećer, so, ulje ali i tablete kalijevog jodida koji se uzima kod teških nuklearnih nesreća i zračenja, kao što je to bilo u Černobilju 1986. godine, pišu austrijske novine Heute.

Smatra se da tablete kalijum-jodida u slučaju radioaktivnog zračenja sprečavaju taloženje radioaktivnog joda u štitnu žlezdu, te mogu da spreče pojavu malignih bolesti štitne žlezde.

Stabilni jod iz tablete privremeno zasićuje štitnu žlezdu, čime se blokira apsorpcija radioaktivnog joda. Međutim, vlasti u Australiji su navele da se ove tablete nikada ne smeju uzimati bez dogovora sa lekarom.

Razlog je što se ove tablete uzimaju u tačno određeno vreme u slučaju velike potrebe, kako bi kalijev-jodid razvio svoje zaštitno delovanje, pišu Vecernje.

Add Comment