NE ODUSTAJE Ovo su 3 uslova Vladimira Putina za prekid rata

Predsednik Francuske Emanuel Makron razgovarao je danas sat i po sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i zatražio od njega da odmah prekine napade na civile i da se obezbede putevi u Ukrajini, a on mu je “potvrdio svoju volju da se na to obaveže”, objavila je Jelisejska palata.

Makron je takođe sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, dodaje se u saopštenju iz Makronove kancelarije.

Ruski predsednik je izneo uslove za okončanje rata: priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom, demilitarizacija i denacifikacija ukrajinske države i obezbeđivanje neutralnog statusa Ukrajine.

Rešenje za Ukrajinu je moguće samo ako se uzme u obzir interes Rusije, rekao je Putin Makronu.

Pregovori Rusije i Ukrajine počeli su danas u Gomeljskoj oblasti, potvrdilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Uprkos činjenici da je na pregovorima ostvaren pomak, borbe oko Kijeva i dalje traju, o čemu se pojavio i dokaz na društvenim mrežama.

Ruska i ukrajinska strana našle su neke dodirne tačke na kojima bi se mogli graditi zajednički stavovi, rekao je novinarima Vladimir Medinski, šef ruske delegacije.

Upravo su završeni razgovori sa ukrajinskom stranom koji su trajali oko 5 sati. Detaljno smo razgovarali o svim tačkama dnevnog reda i pronašli neke zajedničke tačke po kojima možemo predvideti zajedničke stavove, rekao je zvaničnik.

To je, pre svega, uključivalo dogovor o nastavku pregovora.

Sledeći sastanak će se održati narednih dana na poljsko-beloruskoj granici. O tome postoji odgovarajući sporazum, rekao je Medinski.

Do tada će se svaka delegacija – rukovodstvo svake delegacije konsultovati o svakoj od pregovaračkih pozicija sa rukovodstvom svoje zemlje, napomenuo je on.

Add Comment