“MISLITE LI…” Putin postavio Lavrovu pitanje koje je uznemirilo SAD

VAŠINGTON se zabrinuo kada je predsednik Rusije Vladimir Putin postavio ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, verovatno, najvažnije pitanje o daljim pregovorima sa SAD o bezbednosnim garancijama.

Vladimir Putin je tokom razgovora sa ministrom spoljnih poslova pitao za njegovo mišljenje o sudbini daljih pregovora sa Amerikancima. Lavrov je odgovorio da je moguće Americi dati još malo vremena.

Istovremeno, veći deo razgovora predsednika i ministra odbrane Sergeja Šojgua o vojno-tehničkom odgovoru Rusije na nezadovoljavajući odgovor SAD uopšte nije objavljen. Ova dva detalja privukla su najveću pažnju kolektivnog Zapada i učinile da neke države budu veoma nervozne, smatra vojni ekspert Jakov Kedmi.

Razgovor Putina i Šojgua je bio veoma zanimljiv. Što se tiče vojno-tehničkog odgovora na demarš SAD, jasno je da su Vladimir Putin i Sergej Šojgu govorili jedan na jedan, samo ove teze još nisu objavljene, jer zahtevaju pripremu i razradu. A, evo i Putinovog pitanja koje je postavio Lavrovu: „Mislite li da sa njima još imamo o čemu da razgovaramo?“ Mislim da je ovo pitanje učinilo SAD veoma nervoznim. Skriveni deo razgovora sa Šojguom samo je pogoršao stanje Amerikanaca. Naravno, ne znamo o čemu su tačno pričali većinu vremena – rekao je vojni stručnjak.

Jakov Kedmi je takođe primetio da je vreme da Rusija zaboravi na miroljubivu politiku prema Sjedinjenim Državama. Ekspert je podsetio da se politika Vašingtona ne razlikuje od ponašanja kauboja na Divljem zapadu pre skoro dve stotine godina. Sa SAD treba postupiti po zapovjestima glavnog junaka vesterna „Prljavi Hari“, koji je rekao da prvo treba pucati, pa tek onda razgovarati o trenutnoj situaciji.

Add Comment