SMISLILI KAKO DA NE PLAĆAJU STRUJU! Na ovaj način zaustavljaju brojilo da otkucava kilovate

Građani Crne Gore našli su još jedan način da doskoče visokim računima za struju. Naime, počeli su da kupuju smart telefone sa aplikacijom koja ometa rad brojila.Telefoni s posebnim sotverom i instaliranim aplikacijama koje služe za umanjenje potrošene električne energije prodaju se na nekoliko zatvorenih grupa na društvenim mrežama i forumima.

Prodavac telefona tvrdi da se pre prodaje svaki kupac može uveriti da aplikacija radi i da stvarno umanjuje potrošene kilovate. Pored telefona s aplikacijama za krađu, na društvenim mrežama i forumima se prodaju i drugi uređaji.

Cena zavisi od vrste brojila. Ukoliko je reč o starom brojilu, za jedan uređaj je dovoljno izdvojiti od 10 do 200 evra. Na digitalnom brojilu, tvrde domišljati građani, teže je krasti struju.Prvi način koji je delotvoran, ali za koji trgovci tvrde da ga je lako otkriti jeste blokiranje rada brojila elektro š0kom.

Skuplja varijanta i najčešća je kupovina specijalnih, jakih magneta koji usporavaju rad brojila, a mogu se naručiti i putem interneta.Korisnik sa jednog profila koji prodaje telefone u Podgorici tvrdi da ima u ponudi aplikaciju koja ometa rad brojila i na taj način usporava potrošnju. Pametne telefone s instaliranim aplikacijama za ometanje rada brojila korisnik prodaje od 160 do 280 evra, u zavisnosti od modela telefona.

Add Comment