RASPUST ZBOG KORONE: Đaci, studenti i mališani kod kuće sledeće nedelje!

Cele sledeće nedelje u školu verovatno neće ići ni osnovci ni srednjoškolci, a razgovaraće se i o tome da fakulteti odu na mini-odmor, pa možda čak i vrtići, naglasio za Kurir dr Branislav Tiodorović uoči današnje sednice kriznog štabaKorona danima ne posustaje, za poslednja 24 sata imamo čak 2.281 zaraženog i 11 žtava, pa je za danas zakazana sednica kriznog štaba. Prof. dr Branislav Tiodorović kaže za Kurir da će krizni štab razmatrati to da učenici svih osnovnih i srednjih škola odu na raspust cele sledeće nedelje kako bi se zaustavilo širenje virusa. On ističe da će se razgovarati i o mogućnosti da i fakulteti odu na jednonedeljni odmor, pa čak i vrtići.Tiodorović je naveo da je krizni štab razmatrao mogućnost da sve škole u zemlji budu na raspustu od ponedeljka, 9. novembra, do petka, 13. novembra, i da se đaci u ponedeljak, 16. novembra, vrate u klupe.Procenjujem da ćemo imati pik korone između 10. i 15. novembra i zato je važno da svi poštujemo mere.

A želimo i da produžavanjem jesenjeg raspusta spustimo i kontrolišemo epidemiološku krivu. Raspust je po školskom planu trebalo da bude za osnovce od 11. novembra, kada je državni praznik Dan primirja, do 13. novembra. Raspust bi bio za đake u celoj Srbiji, pa i Vojvodini, koja inače ima malo drugačiji kalendar od ostatka Srbije. Iako za srednjoškolce u kalendaru nema jesenjeg raspusta, već samo slobodan taj 11. novembar, i za njih bi ga trebalo uvesti – istakao je Tiodorović i dodao:Bilo bi dobro da i fakulteti odu na raspust sledeće nedelje jer su srednjoškolaci i studenti najveći prenosioci, u osnovnim školama i nema toliko zaraze. Naučno je dokazano da deca starosti do 10 godina nisu prenosioci korone i vrlo retko obolevaju. Ipak, za fakultete mora da se pita i akademska zajednica jer je univerzitet autonoman.

Na sednici kriznog štaba, kazao je Tiodorović, biće reči i o vrtićima.Postoji mogućnost i da vrtići ne rade sledeće nedelje. Ali tu je problem ko da čuva decu jer mnogi roditelji moraju da idu na posao. Isti problem je i sa produženim boravkom za mlađe osnovce. Po zakonu, dete do 12 godina ne bi trebalo da se ostavlja samo kod kuće – naglasio je Tiodorović.Krizni štab će razgovarati i o radu ugostiteljskih objekata.Treba skratiti vreme rada svih ugostiteljskih objekata do 21 sat. A opcija je da i dalje rade do 23 sata, ali da se posle 21 ne toči alkohol i da nema žive muzike. Skroz bih zabranio živu muziku, jer i najbolji restorani ne mogu da obezbede bezbednu distancu. Znam da neki beogradski splavovi rade do šest ujutru. Nema opravdanja ni za policijski čas, ni za vanredno stanje, rigorozno sprovođenje i kontrola postojećih mera su ključni. I bez obzira na to ko su vlasnici splavova i noćnih klubova. Sada bi i selektivna zabrana kretanja u pojedinim gradovima bila besmislena jer je cela država zahvaćena – kazao je Tiodorović.

On je dodao da bi trebalo razmisliti i o tome da zabrana okupljanja bude smanjena sa 30 na 10 ili čak pet osoba:Ako ne budemo poštovali mere, možemo imati pikove i krajem novembra i u decembru, pa ćemo pacijente iz Beograda morati da šaljemo u unutrašnjost. Broj preminulih će, nažalost, da raste. Čim imate veći broj obolelih, imaćete i više preminulih. Odnos prema merama nije pitanje demokratije, nego civilizacije.

Add Comment