SRBIJA PONOVO IDE U KARANTIN? Obistinjuju se prognoze KRIZNOG ŠTABA?!

Epidemiolozi u poslednje vreme ističu da imamo stabilnu epidemiološku situaciju, ali naglašavaju i da, ukoliko ne budemo poštovali mere, ta situacija lako može da se promeni.Nakon što smo nekoliko dana imali po manje od 100 novozaraženih dnevno, a bilo je i dana bez premiulih, juče je ponovo došlo do skoka broja zaraženih – registrovano je 111 novih slučajeva. To još uvek nije strašno, ali je činjenica da je pogoršanje, a stručnjaci su posebno upozorili na Beograd, u kojem je čak 40 odsto zaraženih!I gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić jutros je naveo da se situacija u Beogradu pogoršava, a kao posebnu opasnost naveo je to što novi slučajevi nisu u klasterima, već su razuđeni po gradu.Zbog svega toga Krizni štab danas ponovo zaseda, a u medijima se pominje i ponovno uvođenje karantina.

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović nedavno je izjavio da je vrlo moguće da dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, i to vrlo uskoro.”Trenutno imamo dobru epidemiološku situaciju i očekujemo da tako bude i u oktobru. Međutim, u novembru, kada dođu hladniji dani, neminovan je skok broja zaraženih od korone. Od našeg opreza zavisi koliko će to biti i zato smo odlučili da i dalje ne dozvoljavamo velika okupljanja i da samo postepeno ublažimo mere”, rekao je on.Početak školske godine jedan je od faktora koji bi mogao da “poljulja” stabilnu epidemiološku situaciju, a o tome je nedavno govorio i dr Predrag Kon.”Škole su apsolutno mesto najvećeg rizika, Imamo preko 800.000 osnovnih i srednjiih škola”, izjavio je doktor, dodajući da je sa ministrom prosvete napravljen sistem koji funkcioniše.

Potencijalna “epidemiološka bomba” mogao bi da bude i povratak studenata u veće gradove, pre svega Beograd i Novi Sad, mada su i tu preduzete mere koje bi trebalo da spreče širenje virusa. Pored pojačanih higijenskih mera, u studentskim domovima su napravljeni i svojevrsni karantini.Pored svega toga, potencijalnu opasnost predstavljaju povratnici iz okolnih država, u kojima bukti korona.”Imamo 48. 000 putnika u nadzoru, to nikad nije bilo, to je situacija sa kojom se do sada nismo suočili. Ali, napravljen je sistem da može da funkcioniše”, izjavio je pre nekoliko dana dr Predrag Kon.Pored svega toga, preti nam i još jedna opasnost na koju su nas stručnjaci upozoravali mnogo puta – ukrštanje korone i gripa.

Dr Darija Kisić Tepavčević ranije je izjavila da je vrlo izvesno ukršanje ove dve respiratorne infekcije.”Radi se o dve respiratorne infekcije, a sezona im je upravo zimski period. Vidimo da infekcija koronom ne jenjava ni za vreme letnjih meseci, a sezona gripa je od kraja oktobra do marta, što je dug vremenski period”, rekla je doktorka sa Instituta “Batut”.Ona je rekla da se, na osnovu iskustva od prošle godine, može očekivati da najveći broj obolelih bude u februaru, ali da se rast može očekivati već od decembra pa sve do marta.Uz sve ove potencijalne “korona bombe”, jako je važno da svi ozbiljno shvatimo situaciju i da se pridržavamo preporučenih mera, kako ne bi došlo do “eksplozije” virusa.

(Espreso.rs/MONDO)

Add Comment