SADA IMAMO VELIKI PROBLEM SA ONIMA KOJI SU PRELEŽALI KORONU, I TO ZBOG OVOGA! Doktor Stevanović izneo uznemirujuće podatke

Tokom prethodnog dana na Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS bilo je 130 pregleda zbog sumnje na kovid, ali i dalje jedna trećina pacijenata zahteva bolničko lečenje, što govori da je još uvek potreban oprez, jer se javljaju ozbiljne kliničke slike, izjavio je danas direktor te zdravstvene ustanove dr Goran Stevanović. Stevanović je naveo da je situacija nešto povoljnija, jer postoji ravnoteža između broja pacijenata koji zahtevaju prijem u bolnice i onih koji mogu da se otpuste.On je, nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, još jednom apelovao na poštovanje svih epidemioloških mera i preporuka.

Polako nam se približavaju velika okupljanja, isptini rokovi, nastava u školama. To su mesta koja pogoduju širenju virusa i neophodno je da se sve mere i preporuke poštuju, da ni bi opet došlo do naglog povećanja obolelih”, upozorio je Stevanović. On je istakao da bez obzira na bolje rezultate, ne sme biti opuštanja.Stevanović je ukazao i da se, kao problem pojavljuje to što sada ima pacijenata koji se, nakon preležanog kovida, javljaju sa različitim vrstama subakutnih posledica, prolongiran osećaj zamora, malaksalosti, sa manje ili više ozbiljnim respiratornim ili kardiološkim tegobama.

Činjenica je da su oni i pre bili ozbiljni kardiološki, pulmološki, hronični bolnesnici, tako da bi ovo možda moglo da bude pogoršavanje njihove osnovne bolesti nakon teške infekcije, ali ne smemo da isključimo ni mogućnost da je kovid napravio dopunske probleme i tim pacijentima”, rekao je Stevanović i dodao da će se sa tim suočiti svi zdravstveni sistemi u svetu.Kako kaže, takvi pacijenti ne mogu da budu zbrinjavani u kovid bolnicama, jer su kovid negativni, ali im je svakako potrebna dodatna dijagnostika, pa se na to mora obrati pažnja u narednom periodu.Na opasnosti nakon preležane korone, upozorio je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, on je rekao da se za pacijente koji su preležali kovid-19, a koji se sada javljaju sa problemima na plućima i na srcu, moraju obezbediti odgovarajući kapaciteti.Moramo da ih ozbiljno zbrinemo, da pregledamo i da vidimo o čemu se radi sa tim pacijentima”, rekao je Lonncar.Ministar je naveo da će privremena bolnica za kovid pacijente u beogradskoj Areni nastaviti da radi, kao i sve kovid ambulante, te da će Klinika za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije, kao i Institut za reumatologiju, od danas izaći iz kovid sistema.Najavio je i da je u planu da iz kovid sistema uskoro izađe i Institut za ortopediju na Banjici.

Add Comment