DA LI ZNATE ŠTA JE RUPA U JEZERU ROVNI? Prizor kod Valjeva mnoge zbunjuje, evo čemu ovo služi (VIDEO)

Izgradnja izazivala burne reakcije javnosti.Zapadna Srbija je izuzetno bogato područje, kako istorijski, tako i kulturno, a istovremeno pleni prirodom u čijem je središtu jezero Rovni nadomak Valjeva, koje zbog misterioznog objekta zbunjuje, kako turiste, tako i lokalce.

Veštačko jezero Rovni nalazi se između sela Stubo i Rovni na 15 kilometara od Valjeva i nastalo je pregrađivanjem reke Jablanice i izgradnjom brane, koja je izazvala buru reakcija u javnosti budući da je zbog njene izgradnje bilo potrebno potopiti Crkvu Svetog Arhanđela Mihaila u Tubraviću poznatu kao Valjevska Gračanica.

Svi koji su posetili ovaj predeo nakon izgradnje brane ostali su zapanjeni količinom vode i misterioznim objektom koji izgleda kao “rupa u jezeru”.Radi se o levku ili odlivku koji služi za odlivanje vode usled visokog vodostaja i regulaciju nivoa na taj način.

Ipak, radi se o projektu od izuzetnog značaja budući da zahvaljujući izgradnji brane je obezbeđeno snadbevanje vodom gradova Valjeva, Lazarevca, Uba i okolnih mesta, kao i obezbeđenje od poplave. Ovaj projekat je građen u nekoliko faza počevši od 1989. i predstavlja jedan od najvažnijih vodovodnih projekata.

(Espreso.rs/SrbijaDanas)

Add Comment