Tri grada su najveća žarišta korona virusa u Srbiji, a u jednom od njih se dešavaju posebno MISTERIOZNE STVARI

Načelnica centra za kontrolu i prevenciju bolesti IZJZ Niš prof. dr Biljana Kocić kaže da su ukupno na analizu slati uzorci 34 osobe, od kojih su 19 bili pozitivni na testovima za ovu infektivnu bolest, a 15 negativni

Prvi slučaj korona virusa registrovan je 6. marta u Subotici, a danas, posle skoro dve nedelje borbe i proglašenog vanrednog stanja, imamo 89 obolelih širom Srbije.

Kako je tokom svog jučerašnjeg obraćanja istakao predsednik države Aleksandar Vučić, “najveća žarišta korona virusa u Srbiji su tri grada koja su značajno pogođena – Beograd, Kikinda i Niš”.

Za njim su počeli da se ređaju drugi slučajevi, a najpoznatija imena bili su čelnici Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza i Marko Pantelić koji su u poslednjih mesec dana boravili u Milanu i Amsterdamu.

  • Svi oboleli u Beogradu su se kompletno zarazili u Milanu – rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prisutvo korona virusa u organizmu potvrđeno je kod čak 19 osoba na teritoriji Niša, od kojih se osmoro nalazi na lečenju u Kliničkom centru u ovom gradu, a ostali su u kućnoj izolaciji, potvrđeno je “Blicu” u Institutu za javno zdravlje Niš (IZJZ).

Načelnica centra za kontrolu i prevenciju bolesti IZJZ Niš prof. dr Biljana Kocić kaže da su ukupno na analizu slati uzorci 34 osobe, od kojih su 19 bili pozitivni na testovima za ovu infektivnu bolest, a 15 negativni.

  • Pod zdravstveni nadzor na 14 dana u kućnu izolaciju stavljene su 492 osobe, među kojima su i osobe koje su došle iz inostranstva i one koje su imale kontakt sa njima. Anketirane su 694 osobe a telefoni epidemiologa imali su 1.950 poziva – kaže prof. dr Kocić.

Klinički centar u Nišu saopštio je jutros da se na Klinici za infektivne bolesti KC Niš, trenutno leči osmoro pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od korona virusa COVID-19, što je duplo više nego prethodnog dana. Jedan od obolelih je na respiratoru.

Da podsetimo, koronu je “donela” Nišlijka koja radi u Luganu u Švajcarskoj, a koja je na 10 dana boravila u gradu na Nišavi i potom se vratila u Švajcarsku, gde je potvrđeno da boluje od korona virusa.

Ona je, navodno, u Nišu bila na seminaru, sa još dve koleginice iz Beograda, koje su se takođe zarazile, kao i još četiri osobe koje su sa njom bile u kontaktu. Majka ove žene, pak tvrdi, da je njena ćerka samo došla u posetu.

  • Moja ćerka živi u Švajcarskoj, a u Niš je došla da nas poseti na 10 dana. Dve drugarice iz Beograda došle su takođe kod nas kako bi provele vreme sa njom. Nikakvih problema nije bilo. Kada se vratila tamo saznala je da ima virus. Ne znam samo odakle se pojavila ta priča o navodnom seminaru, nikakvog seminara nije bilo, kako moje dete, tako i njene drugarice boravile su ovde u našoj kući – ispričala je majka ove Nišlijke.

Ako se za Beograd i Niš i očekivalo da budu žarište korone, pošto se uz Novi Sad radi o najvećim gradovima u Srbiji, svi se pitaju kako se u njihovom društvu našla i – Kikinda?

Čini se da se trenutno najrigoroznije mere sprečavanja širenja zaraze sprovode upravo u ovom gradiću u severnom Banatu. Kako objašnjava gradonačelnik Pavle Markov, pokrajinski štab za vanredne situacije u utorak je na predlog Instituta za javno zdravlje Vojvodine izdao naredbu da se u tom gradu obustavi rad svih ugostiteljskih objekata i pijaca, kao i da se zatvore sve trgovinske radnje, osim apoteka i prehrambenih prodavnica.

  • Mera obustave rada svih ugostiteljskih objekata stupila je na snagu odmah. U potpunosti se obustavlja rad gradske i svih ostalih pijaca. Kikinđanima su na raspolaganju isključivo prehrambene prodavnice i apoteke, ali će za sada moći da rade i kiosci brze hrane i službe za dostavu na kućne adrese – objasnio je Markov.

Direktorka kikindskog Zavoda za javno zdravlje dr Sandra Radlović kaže da situacija izazvana korona virusom u Kikindi nije povoljna.

  • U našem gradu prisutna je lokalna transmisija bolesti. U ovom trenutku niko ne može da kaže u kom pravcu će se odvijati dalja epidemiološka situacija. Od nas samih zavisi ishod, pa zato molim građane da se pridržavaju svih propisanih mera i da poštuju uputstva nadležnih. To se naročito odnosi na osobe starije od 65 godina – istakla je dr Radlović.

Prema njenim rečima, trojica pacijenata iz Kikinde nalaze se u Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu i oni su na respiratoru, dok se u samoj Kikindi više od 100 osoba nalazi u izolaciji.

  • Oni su ostvarili brojne kontakte u kikindskoj bolnici, domu zdravlja i u svojim firmama. Popisali smo sve bliske kontakte i oni su stavljeni pod zdravstveni nadzor. To znači da 14 dana, koliko maksimalno iznosi period inkubacije, moraju da budu u kućama, da nemaju kontakte sa svojim ukućanima i da poštuju lekarska uputstva. Mi ih kontaktiramo dva puta dnevno. Zasad su svi dobro i još nikome se nisu pojavili simptomi – naglasila je dr Radlović i dodala da nekima period inkubacije ističe za dva dana, a nekima u narednih pet.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član republičkog kriznog štaba prof. dr Zoran Gojković potvrdio je da je deo tima Kliničkog centra Vojvodine već u Kikindi i da je pomoć iz Novog Sada permanenta.

  • Prema svim epidemiološkim podacima kojima raspolažemo virus je u Kikindu došao iz Milana. Nije prepoznat na vreme i jedan deo građana Kikinde je trenutno u izolaciji, što nam je sada najveći problem. Pojavljuju se sada i kontakti kontakata i zato su ove mere uvedene u Kikindi i trenutno su najdrastičnije u celoj Srbiji. Pratimo iz trenutka u trenutak šta se dešava. Ovo su sve preventivne mere, da ne bi došlo do širenja virusa među građanima Kikinde – kaže Gojković.

Prema njegovim rečima, ono što je dobro jeste da svi zdravstveni radnici koji su bili u kontaktu sa pacijentom koji je prvi zaražen još nisu pokazali znakove oboljenja iako je od kontakta prošlo 12 dana.

  • Još uvek sve držimo pod kontrolom. U bolnici za sada nema ove infekcije. Deo u kojem je ležao pacijent je potpuno izolovan. Zdravstveni radnici koji su bili u kontaktu sa njim i drugi pacijenti, ne pokazuju znakove oboljenja. Da li će se iz drugog klastera odnosno kontakta nešto iznedriti mi to u ovom trenutku ne znamo i zbog toga su ovako rigorozne mere uvedene u Kikindi – objasnio je Gojković.

On je podsetio da je na Klinici za infektivne bolesti KCV hospitalizovano pet pacijenata obolelih od virusa korona, od kojih su tri na respiratoru i u teškom opštem stanju, jedan u kritičnom, dok su dva pacijenta, koja su prva primljena u Klinički centar Vojvodine, sa značajnim poboljšanjem stanja.

Važni telefoni

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa koronavirusom: 064 8945 235. Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”: 011 2684 566.

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim službama, Ministarstvo zdravlja uvelo je dodatnih 20 brojeva telefona za sve informacije o korona virusu.

Ministarstvo zdravlja otvorilo je još 10 dodatnih dodatnih brojeva, a preko istog linka možete da dođe i do brojeva telefona svih domova zdravlja širom Srbije.

(Espreso.rs/Blic)

Add Comment