DŽABA STE PRALI RUKE AKO NOSITE OVO! Stručnjaci upozorili: To je pravo LEGLO ZARAZE

Ovih dana svi pokušavamo da se zaštitimo od epidemije koronavirusa koja vlada u svetu. Pranje ruku, dezinfekcija radnih površina, nošenje maski…postali su deo svakondevne rutine. Ipak, stručnjaci upozoravaju da postoji jedna stvar koju svi nosimo, a možda ne bi trebalo.
Reč je o nakitu koje onemogućava efikasno pranje ruku i dezinfekciju. Prvenstveno se to odnosi na prstenje i narukvice, tvrde stručnjaci.

Naime, istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Džordžiji je pokazalo da osobe koje nose nakit ne mogu dovoljno dobro da održavaju higijenu jer koža ispod nakita ostaje zaštićena od dezinfekcije i postaje idealno mesto za razvoj bakterija. Osim toga, dokazali su da osobe koje ne nose prstenje bolje operu svoje ruke od onih kojih nose ovaj nakit. Sredstvo za dezinfekciju takođe je manje efikasno zbog nakita.

Ranije istraživanje pokazalo je da osobe koje nose prstene, nakon korišćenja dezinfekcijskih sredstava, imaju više bakterija na rukama, nego oni koji nemaju nakit.

Pixabay
Ali, treba znati da nije dovoljno samo skinuti nakit za vreme pranja ruku i dezinfekcije.

“Ako je vaš nakit zaražen bakterijama i vi ga samo vratite nakon pranja ruku, vaše ruke ponovno će biti zaražene”, rekla je Lusi Vilson, stručnjak za zdravlje koja dodaje:

“Ako nećete da dezinfikujete vaš nakit, onda ga nemojte ni skidati pa ponovo stavljati”.Ako ipak ne želite da skinete svoj nakit, stručnjaci preporučuju da uz pranje ruku sapunom i toplom vodom operete i nakit kako biste bili sigurni da ste ga dezinfikovali od svih bakterija.

Ali, nikako ga nemojte prati dezinfekcionim sredstvom jer ćete ga tako uništiti.

Add Comment