NOVO PRAVILO! Od 1. septembra stupa na snagu velika promena u svim srpskim školama!

Za nekoliko meseci može se savladati osnovna konverzacija.

Svi gimnazijalci će od 1. septembra učiti kineski! Jezik će, kako je najavljeno, imati status fakultativnog predmeta, a već sutra Nacionalni prosvetni savet (NPS), kako nam je potvrđeno, preporučiće ministru prosvete Mladenu Šarčeviću da odobri ovaj predlog.

Radivoje Stojković, predsednik NPS, kaže da će se pre uvođenja jezika u škole sve gimnazije izjašnjavati o tome.

  • Radi se o mogućnosti fakultativnog uvođenja tamo gde postoji interesovanje. Učenici će pre toga biti anketirani, što je oko 40 škola – objašnjava Radivoje Stojković, predsednik NPS, koji je i na čelu Zajednice gimnazija Srbije.

Plan i program su pravljeni u saradnji stručnjaka sa Instituta “Konfučije” i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a verifikovao ga je i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Sam predlog, inače, potekao je od Osme beogradske gimnazije.

Stojković podseća i da se kineski uči još od 2011. u srpskim osnovnim i srednjim školama na osnovu protokola o saradnji koji su potpisali naše i kinesko ministarstvo prosvete

Radosav Pušić ističe da ima mnogo razloga da se nauči kineski, a jedan od njih je svakako sve veći broj kineskih investicija u Srbiji. Prema njegovim rečima, govorni kineski je relativno lako savladati, ali je teže opismeniti se, za šta je potrebno studiozno izučavanje.

  • Za nekoliko meseci može se savladati osnovna konverzacija, posle godinu-dve ima se sasvim solidno znanje govornog kineskog – kaže on.

ČUDO NA OSTROGU Ukazao se duh Vasilija Ostroškog?! Vernici krenuli ka manastiru, a onda zanemeli pred ovim prizorom! (VIDEO)

  • Sada izlazimo iz tog probnog perioda i ulazimo u standardnu proceduru. Na predlogu je rađeno godinu dana i nema razloga da i srednje stručne škole već od naredne školske godine ne uvede kineski kao fakultativni predmet – dodaje on.

Radosav Pušić, direktor Instituta “Konfučije” u Beogradu, kaže da prilično zaostajemo za svetom jer kineski odavno spada u strane jezike koji su obavezni širom Evrope, Azije, ali i u Americi.

  • U Francuskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Rusiji prisustvo ovog jezika traje već stotinama godina i ono je sa jačanjem moći Kine samo prošireno i produbljeno. Već sada je jasno da bez znanja kineskog mnogo stvari neće moći da se uradi. Prisutnost Kine u svim segmentima je evidentna – kaže Pušić.

Add Comment